Mete Sözen

Ölüm Nedeni: yaslilik
Öleli tam: 5 yıl, 11 ay, 14 gün olmuş.
Öldügünde: 87 yaşındaydı.

Mete Avni Sözen (22 Mayıs 1930[1] – 5 Nisan 2018[2]), Türk bilim insanı, profesör, inşaat mühendisi. ABD’deki Purdue Üniversitesi’nde kıdemli profesör.
1930’da doğdu. 1951 yılında Robert Kolej’i bitirdikten sonra gittiği Illinois Üniversitesi’nde 1952 yılında yüksek lisans, 1957 yılında doktora derecesini almıştır. Prof. Mete Sözen yapı ve deprem mühendisliğinde, özellikle betonarme ve önceden sıkıştırılmış betonarme konusunda uzmandır.[3]

Şeref Doktorası[4]
Janus Pannonius Üniversitesi, Macaristan (1998)
Gürcistan Teknik Üniversitesi, Tiflis (1998)
Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye (2004)

Fahri Üyelikler[4]
Ulusal Mühendislik Akademisi (1977)
İsveç Kraliyet Mühendislik Akademisi (1980)
Amerikan İnşaat Mühendisleri Derneği (1994)
Amerikan Beton Enstitüsü (1999)
Japonya Mimarlık Enstitüsü (2010)

1998’de Yapı Mühendisliği Grubu İllinois Bölgesi tarafından verilen Hayat Boyu Başarı Ödülünü almıştır. Bunun yanı sıra aldığı birçok ödül bulunmaktadır.[4]

Prof. Dr. Metin Sözen Biyografi
Metin Sözen (d. 24 Mayıs 1936, Elazığ). İTÜ Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi.

Türkiye’deki doğal, tarihsel ve kültürel mirasın önemine uygun korunması, değerlendirilmesi ve tanıtılması amacıyla yoğun çaba gösteren bir bilim insanı olan Prof. Dr. Metin Sözen’in, Safranbolu, Kastamonu, Bursa, Edirne, Uşak, Afyonkarahisar, Denizli, Karaman, Ağırnas, Tokat, Amasya, Gümüşhane, Sivas, Malatya, Elazığ, Kars, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, İstanbul başta olmak üzere değişik ölçekte yerleşme birimlerinden TBMM’ye bağlı Milli Saraylar’a uzanan çizgide gerçekleştirilen, kamu-yerel-sivil-özel birlikteliğine dayalı, kalıcı uygulamaları bulunuyor.

Prof. Dr. Metin Sözen, TBMM Başkanlığı Kültür ve Sanat Danışmanı, Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı olarak yeniden yapılanma süreci içinde “Devletin Evi Saray” başlığı altında geliştirdiği “Saray Müze”, “Müze İçinde Müze”, “Depo Müze”, “Fabrika Müze” kavramlarının ışığında 1984 yılından itibaren 25 yıl içinde, Dolmabahçe, Beylerbeyi, Yıldız saraylarında, Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur, Beykoz, Maslak kasırlarında ve Yalova Atatürk köşklerinde bilimsel çalışmaları yönetti. Bu çalışmalarıyla, başta TBMM Başkanlığı “Üstün Hizmet Ödülü”, Kültür ve Turizm Bakanlığı “Koruma Onur Ödülü”, Vakıflar Genel Müdürlüğü “Vakıf İnsan Ödülü”, “Ağa Han Mimarlık Ödülü” ve Kültür ve Turizm Bakanlığı 2007 yılı “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”, 2013 yılında ise “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”nü Tarihi Kentler Birliğine adına almıştır. Destek verdiği kentlerde ve kurumlarda, cadde sokak adlarından, kitaplık, kültür merkezlerine, çocuk parklarına, üniversitelerin fahri doktora ve kentlerin fahri hemşehriliğine uzanan değişik nitelikte değerlendirmelere neden oldu.

ÇEKÜL/Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın kurucusu ve başkanı olan, uzun yıllar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nın üyeliğini ve başkanlığını da yapan Prof. Dr. Metin Sözen, Türkiye’de çevre ve kültür öncelikli yeni bir gündem için ülke-bölge-havza-kent ölçeğinde planlama-uygulama çalışmaları yapılması ve bunların hedeflenen amaçlara uygun biçimde yaşama geçirilmesi yolundaki girişimleri, oluşumuna katkı sağladığı Tarihi Kentler Birliği’nin 2000 yılında kurulmasıyla somut sonuçlara yöneldi. Bu alanda öncülük eden, varlık gösteren kurum-kuruluş-kişilere her yıl verilmek üzere adına “Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü” kondu.

İstanbul’da da benzer doğrultuda, değişik nitelikte bir dizi etkinliği yönetti. Bunlar arasında, Kabataş Eğitim Vakfı’nın özenle düzenlediği “Kabataş Kültür Merkezi” başta gelmektedir.

Prof. Dr. Metin Sözen’in, süreklilik isteyen bu çabalarına bağlı olarak değişik dillerde yayınlanmış eserleri, kültürel birikimin yitirilmeden tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla önderlik ettiği, katkıda bulunduğu, ulusal ve uluslararası ödüller alan belgesel film çalışmaları, öncelikle “Mimar Sinan” olmak üzere geçmişin önemli yaratıcılarını, dönemlerinin yapısı içinde değerlendiren çok yönlü araştırma ve yayınları da bulunmaktadır.

Mete Sözen için yapılan aramalar

Mete Sözen, Mete Sözen biyografi, Mete Sözen hayatı, Mete Sözen özgeçmişi, Mete Sözen hakkında, Mete Sözen doğum yeri, Mete Sözen fotoğraf, Mete Sözen video, Mete Sözen resim, Mete Sözen kimdir?, Mete Sözen kaç yaşında?, Mete Sözen kaç yaşında öldü? Mete Sözen nereli, Mete Sözen memleketi Mete Sözen ne zaman ve neden öldü? Mete Sözen Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Mete Sözen
Google'de ara: Mete Sözen