Sevim Burak

Ölüm Nedeni: kalp romatizması
Öleli tam: 40 yıl, 3 ay, 16 gün olmuş.
Öldügünde: 52 yaşındaydı.

Zeliha Sevim Burak (d. 29 Haziran 1931, İstanbul – ö. 31 Aralık 1983, İstanbul), Türk yazardır.

Tiyatro, roman, anı-mektup gibi türlerde eserleri bulunan sanatçı, en çok öykücü kimliği ile on plana çıkmıştır[1]. Mevcut edebiyat topluluklarının hiçbirinin içinde yer almamış, kendi edebiyat dilini oluşturmaya çalışmış bir yazardır[2] Öyküleri bilinç akışı tekniğinin yetkin örnekleri olarak kabul edilir. .

1931’de, İstanbul’da doğdum. 21 yaşıma kadar Kuzguncuk’un tepesindeki evimizde babaannem ve büyükbabamla geçirdim. Bu yüzden çocukluğumla büyüklüğüm arasında büyük fark yok gibidir. Aile çevremizde, çocuktan çok yaşlı komşular, yaşlı akrabalar bulunduğu için, onların arasında, yaşlı bir insan gibi yetiştim. İlkokulu Kuzguncuk’ta, ortaokulu Tünel’deki Alman Lisesi’nde bitirdim. Öğrenimim bu kadardır.
—————–
Sevim Burak (d. 29 Haziran 1931, İstanbul – ö. 30 Aralık 1983, İstanbul), Türk yazar.”1931’de, İstanbul’da doğdum. 21 yaşıma kadar Kuzguncuk’un tepesindeki evimizde babaannem ve büyükbabamla geçirdim. Bu yüzden çocukluğumla büyüklüğüm arasında büyük fark yok gibidir. Aile çevremizde, çocuktan çok yaşlı komşular, yaşlı akrabalar bulunduğu için, onların arasında, yaşlı bir insan gibi yetiştim. İlkokulu Kuzguncuk’ta, ortaokulu Tünel’deki Alman Lisesi’nde bitirdim. Öğrenimim bu kadardır” Bir Sevim Burak söyleşisinden alıntıdır.-Sevim Burak iki kez evlenmiştir. İlki 18 yaşında, keman sanatçısı Orhan Borar ile yaptığı evliliktir. Bu evliliğinden oğlu Karaca Borar dünyaya gelmiştir. İkinci eşi ressam Ömer Uluç’la evlenmesinin ardından Sevim Burak 1961’de sipariş üzerine elbise diktiği butiğini kapatır ve tamamen hikâye yazma üzerine yoğunlaşır. İkinci evliliğinden Elfe Uluç adında bir kız çocuğu dünyaya getirir.Sevim Burak, ilk hikâye kitabı Yanık Saraylar’ı 1965’te yayımladı. Çocukluğunun geçtiği Kuzguncuk’u anlatırken hikâyelerde adı geçen kişilerin pek çoğuyla ilgili ipuçları da verir. Sevim Burak eserlerindeki kahramanlara verilen isimler, yazarın çocukluğundan hatırladığı isimlerdir. Yani hikâyelerde geçen isimler, gerçek kişilere aittir. Lakin hikâyenin kendi gerçeğine göre yeniden düzenlenmiştir.Öyküleri bilinç akışı tekniğinin yetkin örnekleri olarak kabul edilir. Genellikle kadın sorunlarını anlattığı yapıtlarında şiirsel bir dil kullanmıştır. 1965 yılında yazdığı ilk kitabı Yanık Saraylar’dan sonra 1982 yılında Sahibinin Sesi adlı oyunu ve Afrika Dansı adlı öykü kitabı yayımlanmıştır. diğer eserleri: Palyaço Ruşen (hikâye), Everest My Lord (oyun), Ford Mach I (roman – Bu eserini tamamlayamamıştır.)

Sevim Burak için yapılan aramalar

Sevim Burak, Sevim Burak biyografi, Sevim Burak hayatı, Sevim Burak özgeçmişi, Sevim Burak hakkında, Sevim Burak doğum yeri, Sevim Burak fotoğraf, Sevim Burak video, Sevim Burak resim, Sevim Burak kimdir?, Sevim Burak kaç yaşında?, Sevim Burak kaç yaşında öldü? Sevim Burak nereli, Sevim Burak memleketi Sevim Burak ne zaman ve neden öldü? Sevim Burak Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Sevim Burak
Google'de ara: Sevim Burak