Suavi Süalp

Ölüm Nedeni: kalp krizi
Öleli tam: 42 yıl, 11 ay, 15 gün olmuş.
Öldügünde: 54 yaşındaydı.

Suavi Süalp (23 Nisan 1926; Üsküdar, İstanbul – 14 Nisan 1981; Üsküdar, İstanbul), Türk karikatürist, senarist, mizahçı.

Mizah ve oyun yazarı ve ressam (D. 23 Nisan 1926, Üsküdar / İstanbul – Ö. 14 Nisan 1981, İstanbul). Güzel Sanatlar Akademisinde okuduktan sonra çeşitli dergilerde ressam olarak çalıştı. Akşam, Hergün, Gece Postası gibi gazetelerde ressamlık yaptı. Tef, Taş, Dolmuş, Karikatür ve Akbaba dergilerindeki gülmece yazılarıyla tanındı. Otuzu aşkın film senaryosu da yazan Süalp’in birçok oyunu tiyatrolarda sahnelendi. Hayatı ve sanatçı kişiliği hakkında Cihan Demirci tarafından kapsamlı bir çalışma yayımlandı. Demirci, onun özdeyişler mizahımızdaki atası olduğunu söyler. Dolmuş dergisinde bu tarzı daha da geliştirerek mizah dergilerindeki yazılı alanlara yeni bir soluk getirdi. 1967’de Akbaba’ya girişiyle başlayan dönemi oldukça verimlidir. Mizah yazılarında ilk kez fotoğrafı ve foto-montajı burada denedi. 1972’de tek başına hem yazıp hem çizdiği Salata adlı mizah dergisini çıkarmaya başladı.

1968’de Üç Maymun Kabare tiyatrosuna Aç koynunu ben geldim oyununu yazdı. Daha sonra Nejat Uygur, Gazanfer Özcan ve Muammer Karaca kabare tiyatrolarına 20’den fazla oyun yazdı.

Süalp pek çok Türk filminin senaryosunu yazmıştır. 1960’larda aile komedileriyle başladığı senaryoları 70’li yıllarda seks komedilerine dönüşmüştür.

Süalp’in Zavallı Behçet, Meşhur Rezaletler ve Gene İyi Dayandık isimli üç kitabı vardır.

Türkiye’de absürt mizahın öncüsüdür. 14 Nisan 1981’de geçirdiği bir kalp krizi sonucu vefat etmiş, Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiştir.

Süavi Süalp İçin ne Dediler?
“Ben mizaha ona öykünerek başladım… Onu çok severek, çok takdir ederek yıllarca okuduktan sonra, yazısıyla-çizgisiyle izledikten sonra… Hep böyledir, ünlü bir sanatçının etkisinde kalıp yola çıkarsın ve belli bir süre onu izlersin, ondan sonra da kendi yolunu çizersin… İşte ben dergi yazılarında bu yola Suavi Süalp’le başladım…” (Refik Erduran)
***
“Kendine özgü bir mizah dünyası vardı onun. Bu kendine özgü yazı biçimi yine kendine özgü tipine ve yaşantısına tıpatıp uyuyordu… Daha sonraki yıllarda ‘Salata’ adında bir mizah dergisi çıkardı Suavi… Kapağından son sayfasına kadar onun çizgileriyle dolu bir dergiydi bu… ‘Gırgır’ mizahının ilk tohumları Salata’daki o sayfalara serpiştirilmişti diye düşünüyorum…” (Turhan Selçuk)

ESERLERİ:
Zavallı Behçet, Ben Bir Kadın Budalasıyım, Gene İyi Dayandık.

KAYNAK: TDE Ansiklopedisi (c. 8, 1976-98), Seyit Kemal Karaalioğlu / Resimli Türk Edebiyatçılar Sözlüğü (1982), Cihan Demirci / Bir Mizah Dehası Suavi Sualp (1999), Sevgi Özel / Suavi Süalp – Öner Yağcı / Mizah Dehasının Kitabı – Suavi Süalp İçin Ne Demişlerdi? (Cumhuriyet Kitap, 6.4.2000), TBE Ansiklopedisi (2001), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

Suavi Süalp için yapılan aramalar

Suavi Süalp, Suavi Süalp biyografi, Suavi Süalp hayatı, Suavi Süalp özgeçmişi, Suavi Süalp hakkında, Suavi Süalp doğum yeri, Suavi Süalp fotoğraf, Suavi Süalp video, Suavi Süalp resim, Suavi Süalp kimdir?, Suavi Süalp kaç yaşında?, Suavi Süalp kaç yaşında öldü? Suavi Süalp nereli, Suavi Süalp memleketi Suavi Süalp ne zaman ve neden öldü? Suavi Süalp Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Suavi Süalp
Google'de ara: Suavi Süalp