Suphi Kaner

Ölüm Nedeni: intihar
Öleli tam: 59 yıl, 1 ay, 12 gün olmuş.
Öldügünde: 30 yaşındaydı.

Suphi Kaner (d. 19 Ocak 1933, İstanbul – ö. 25 Ağustos 1963, İstanbul), Türk sinema oyuncusu, yönetmen, senarist, yapımcı.

1950 yılında oyuncu olarak sinemaya başlayan sanatçı, yapımcılık, senaristlik ve yönetmenlik yaptı. Siyah – beyaz film döneminin en çok aranan oyuncularındandı. 1963’te girdiği bunalımdan kurtulamayarak intihar edip hayatına son vermiştir.

İlk yılları
Suphi Kaner 19 Ocak 1933 tarihinde İstanbul Cerrahpaşa’da dünyaya geldi. Babası telgraf hat bakıcısı Ömer Efendi ve annesi ev hanımı Nazime’dir. Evin tek çocuğu olan Suphi Kaner alt katı marangozhane olan ahşap bir evde büyüdü. Babasını genç yaşta kaybetti. Evleri kira olduğu için annesi Nazime Kaner çamaşır işlerine giderek geçimlerini sağlamaya çalıştı.

Henüz çocuk yaşta iş hayatıyla tanışan Suphi Kaner ilk olarak karamela satıcılığı yaptı. Bir yandan da eğitimine devam eden Kaner, okul tatillerinde ayakkabı tamirciliği ve ayakkabı boyacılığı gibi işlerde çalıştı. Aynı dönem elektrikçilik ve marangozluk da yapan Suphi Kaner, Şehzadebaşı’nda yer alan Ferah ve Turan sinemalarında fıstık ve gazoz satmaya başladı.

Sinema hayatı
Suphi Kaner Sinema salonlarında çalışmasıyla birlikte sinemacılığa ilgi duydu. Hikâye ve şiir yazarlığını da ön plana çıkaran aktör eserlerini bir gazetenin yazı işleri müdürüne götürdü. Gazete yazı işleri müdürü Kaner’e “Bununla para kazanamazsın. Gel en iyisi gazete sat” der ve Suphi Kaner gazete satmaya başlar ancak bir süre sonra tekrar sevdiği meslek olan sinemacılığa döner.

1946 yılında Eyüpsultan Halkevi’nde ilk tiyatro sahnesine çıktı. “Süt Kardeşler” ve “Mozambik” adlı kısa oyunlarda oynadı. Birkaç tiyatro deneyimi kendine olan güvenini arttırdı ve yeşilçam’a gitti. Öncelikle kamera arkasında ücret almadan çalışmaya başladı. Film yazıhanelerinde senaryoları inceledi film ekipman ve cihazlarını öğrendi. Kısa bir süre sonra Fikret Hakan ve Öztürk Serengil ile tanışarak sinema dünyasında çevre edinmeye başladı. O dönem kahvehanelerde bazen de Fikret Hakan’ın evinde geceleyerek günlerini geçirdi. Sinemadan iş gelmemesi maddi gücünü ciddi anlamda zayıflattı.

Sinemada iş bulunamaması nedeniyle Suphi Kaner Fikret Hakan’la birlikte “Sahne 8” adlı bir tiyatro grubu kurup, tiyatro turnelerine çıkmaya başladılar. Bu turnelerde halktan büyük ilgi görüp tanınan Suphi Kaner başrollerde oynamaya başladı. Artık sevilen bir komedyendi ve setten sete koşmaktaydı.

Ölümü
1957-1963 arasında 7 yılda toplam 95 filme imza atan Suphi Kaner 1963 yılında alkolle mücadele etmeye başladı. Setlerde sürekli sorunlar çıkarmakta, bazı sahneleri yarım bırakmakta, anlaşması olmasına rağmen bazı filmlere gitmemekteydi. O dönemin yapımcılarından Nevzat Pesen işleri aksattığı ve anlaşması olmasına rağmen şirketini zarara uğrattığı gerekçesiyle Suphi Kaner’i, Prodüktörler Cemiyeti’ne şikayet etti. Prodüktörler Cemiyeti 1963’ün Haziran ayında bir karar aldı ve Suphi Kaner’a artık iş verilmemesi yönünde bir tavsiye metni yayınladı. Bu boykot sonrası işsiz kalan Suphi Kaner tamamen alkolün kucağına düştü. Artık kimse ile görüşmüyor evinden dışarı çıkmıyordu.

Suphi Kaner boykottan iki ay sonra 1963 yılının Ağustos ayında, henüz 30 yaşındayken arkadaşı Afif Yesari’nin evinde, üç tüp “Nembutal” adlı haplardan içip intihar ederek yaşamına son verdi.

Filmografisi
Tığ Gibi Delikanlı – 1964
Bücür – 1964
Ayvaz Kasap – 1964
Mapushane Çeşmesi – 1964
Üç Çapkın Gelin – 1963
Çapkın Hırsız – 1963
Erkek Fatma Evleniyor – 1963
Bahriyeli Ahmet – 1963
Ali Derler Adıma – 1963
Aman Kimse Duymasın – 1963
Bir Milyonluk Macera – 1963
Sabah Olmasın – 1963
Perişan – 1963
Bulunmaz Uşak – 1963
Azrailin Habercisi – 1963
Küçük Hanımın Şoförü – 1962
Kırmızı Karanfiller – 1962
Zorlu Damat – 1962
Ayşecik Ateş Parçası – 1962
Sevimli Serseri – 1962
Acı Ve Tatlı – 1962
Aşk Bekliyor – 1962
Çöpçatan – 1962
Ekmek Parası – 1962
Cafer Çocuk Hırsızı – 1962
Atı Alan Üsküdar’ı Geçti – 1962
Bir Aşk Günahı – 1962
Bir Haydut Sevdim – 1962
Bir Milyonluk Macera – 1962
Dilberler Yuvası – 1962
Gol Kralı Cafer – 1962
Gönül Ferman Dinlemez – 1962
Gümüş Gerdanlık – 1962
Meteliksiz Aşıklar – 1962
Neşemizi Bulalım – 1962
Şeyh Ahmed’in Torunu – 1962
Şaka Yapma – 1962
Şarkıcı Kız – 1962
Şoförün Karısı – 1962
Bir Gecelik Gelin – 1962
Aramıza Kan Girdi – 1962
Bir Çiçek Üç Böcek – 1962
Duvaksız Gelin – 1961
Otobüs Yolcuları – 1961
Avare Mustafa – 1961
Doğmadan Ölenler – 1961
Yasak Aşk – 1961
Aşk ve Yumruk – 1961
Ayrı Dünya – 1961
İki Yetime – 1961
Altın Hırsı – 1961
Bir Yaz Yağmuru – 1961
Afacan – 1961
Acar Kardeşler – 1961
Kara Dut – 1961
Tatlı Günah – 1961
Bitmeyen Mücadele 1961
İstanbul’da Aşk Başkadır – 1961
Kabadayılar Kralı – 1961
Kahraman Üçler – 1961
Mahalle Arkadaşları – 1961
Yedi Günlük Aşk – 1961
Ümitsiz Bekleyiş – 1961
Yavru Kuş – 1961
Vatan Fedaileri – 1961
Cambaz Kızın Aşkı – 1961
Hancı – 1961
Güneş Doğmasın – 1961
Bir Yaz Yağmuru – 1960
Dolandırıcılar Şahı – 1960
Ben Masumum – 1960
Fedakar Onbaşı – 1960
Namus Uğruna – 1960
Ölüm Perdesi – 1960
Sığıntı – 1960
Aslan Yavrusu – 1960
Gece Kuşu – 1960
Fedakar Arkadaş – 1960
İlk Aşk – 1960
Mahallenin Sevgilisi – 1960
Ölümlü Dünya – 1960
Yanık Ömer 1960
Cici Katibem – 1960
Aşk Hırsızı – 1960
Gecelerin Ötesi – 1960
Üsküdar İskelesi
Sevdalı Gelin – 1959
Aşk Rüyası – 1959
Allah Büyüktür – 1959
Benzincinin Aşkı – 1959
Meyhanecinin Kızı – 1958
Sevmek Günah mı – 1958
Mahkûmun Ahı – 1958
Esrarlı Kadın / Günah Bende – 1958
Namus Kurbanı – 1957
Korsan – 1957

Suphi Kaner için yapılan aramalar

Suphi Kaner, Suphi Kaner biyografi, Suphi Kaner hayatı, Suphi Kaner özgeçmişi, Suphi Kaner hakkında, Suphi Kaner doğum yeri, Suphi Kaner fotoğraf, Suphi Kaner video, Suphi Kaner resim, Suphi Kaner kimdir?, Suphi Kaner kaç yaşında?, Suphi Kaner kaç yaşında öldü? Suphi Kaner nereli, Suphi Kaner memleketi Suphi Kaner ne zaman ve neden öldü? Suphi Kaner Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Suphi Kaner
Google'de ara: Suphi Kaner