Yusuf Kurçenli

Ölüm Nedeni: Kanser
Öleli tam: 10 yıl, 4 ay, 15 gün olmuş.
Öldügünde: 65 yaşındaydı.

YUSUF KURÇENLİ KİMDİR?
Yusuf Kurçenli (1947, Çayeli – 22 Şubat 2012, İstanbul), Türk film yönetmeni ve senarist.
Türk sinemasında önemli filmlere imza atan Yusuf Kurçenli, 1947’de Rize’nin Çayeli ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesinde gazetecilik okuyan Kurçenli, 1973 ile 1980 yılları arasında TRT’de yapımcı ve yönetmen olarak çalıştı.İlk filmi “Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe”yi 1983 yılında çeken Kurçenli, sonraki yıllarda yönettiği filmleriyle değişik festivallerde ödüller kazandı. Kurçenli, “Baba Evi” ve “Kurşun Kalem” gibi TV dizilerini de yönetti.Kurçenli, 13. İstanbul Film Festivali’nde (1994) “En İyi Yönetmen”, 16. SİYAD Türk Sineması Ödülleri’nde (1994) “En İyi Film”, 7. Ankara Film Festivali’nde (1995) “En İyi Özgün Senaryo” ve “En İyi Yönetmen” ödüllerini kazandı. Yusuf Kurçenli, “Karartma Geceleri (1990)”, “Raziye (1990)”, “Taşların Sırrı (1992)”, “Umut Taksi (1993)”, “Çözülmeler (1994)”, “Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey (1995)”, “Antika Talanı (1997)”, “Çemberler (2000)”, “Gönderilmemiş Mektuplar (2002)”, “Bebeğim (2006)”, “Gurbet Kuşları (2008)” ve “Yüreğine Sor (2010)” gibi çok sayıda filmi yönetti.Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Yusuf Kurçenli hayatını kaybetti.65 yaşında vefat eden Kurçenli bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Yaklaşık 1,5 yıldır kanser tedavisi gören ve durumunun ağırlaşması üzerine 3 gün önce Medical Park Göztepe Hastanesine kaldırılan Kurçenli, burada hayatını kaybetti.Kurçenli için yarın Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda tören düzenlenecek. Kurçenli’nin cenazesi, bu törenin ardından ikindi vakti Teşvikiye Camisi’nde kılınacak namazdan sonra Ulus Mezarlığında toprağa verilecek.

Ödülleri

* 7. Ankara Film Festivali 1995, En İyi Özgün Senaryo, Çözülmeler,
* 7. Ankara Film Festivali 1995, En İyi Yönetmen, Çözülmeler
* 13. İstanbul Film Festivali 1994, En İyi Yönetmen, Çözülmeler
* 16. Siyad Türk Sineması Ödülleri 1994, En İyi Film, Çözülmeler
* 9. Uluslararası İstanbul Film Festivali 1990, En İyi Film, Karartma Geceleri

Filmografisi (yönetmen)

* Yüreğine Sor 2010
* Gurbet Kuşları 2008
* Bebeğim 2006
* Gönderilmemiş Mektuplar 2002
* Kurşun Kalem 2000
* Çemberler 2000
* Baba Evi 1999
* Antika Talanı 1997
* Aşk Üzerine Söylenmemiş Her şey 1995
* Çözülmeler 1994
* Umut Taksi 1993
* Taşların Sırrı 1992
* Karartma Geceleri 1990
* Raziye 1990
* Gönül Garip Bir Kuştur 1989
* Gramofon Avrat 1987
* Merdoğlu Ömer Bey 1986
* Ölmez Ağacı 1984
* Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe 1983
* Savunma 1979
* At Gözlüğü 1978
* Özgürlüğün Bedeli 1977

Filmografisi (yapımcı)

* Çözülmeler 1994

Filmografisi (senaryo)

* Gönderilmemiş Mektuplar 2002
* Aşk Üzerine Söylenmemiş Her şey 1995
* Çözülmeler 1994
* Raziye 1990
* Karartma Geceleri 1990
* Gönül Garip Bir Kuştur 1989
* Gramofon Avrat 1987
* Merdoğlu Ömer Bey 1986
* Ölmez Ağacı 1984
* Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe 1983
* Savunma 1979

Filmografisi (süpervizör)

* Fırtına 2006

Yusuf Kurçenli ne zaman ve neden öldü?
Yusuf Kurçenli Ölüm nedeni?
Yusuf Kurçenli kaç yaşında öldü?
Yusuf Kurçenli nereli?
Yusuf Kurçenli Nerede doğdu?