İrfan Atasoy

Ölüm Nedeni: kalp krizi
Öleli tam: 0 yıl, 5 ay, 4 gün olmuş.
Öldügünde: 84 yaşındaydı.

İrfan Atasoy (d. 3 Şubat 1937 Adana; ö. 3 Şubat 2022, İstanbul), Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve yönetmendir.
1937 yılında Adana’da doğdu.[1][2] Ailesi aslen Antakya’dır. Gençliğinde film şirketlerinin dekor bölümünde çalıştı. Askerden döndükten sonra sinema sektörüne 24 yaşındayken yazdığı “Kahraman Üçler” adlı senaryo ile adım attı. Daha sonraları film işletmeciliği yapmaya başlayan İrfan Atasoy, 1967 yılında İnce Cumali adlı filmle oyunculuğa başladı. Bu filmde Adana’dan çocukluk arkadaşı olan Yılmaz Güney’le beraber yer aldı. Film Antalya Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında 4 Altın Portakal Ödülü aldı.

Aynı yıl, bir çizgi roman karakterinden uyarlanan “Killing İstanbul’da” adlı filmde yer aldı. Bu filmi Killing Uçan Adam’a karşı takip etti. Her iki Kiling filminde de İrfan Atasoy hem profesörün oğlu Orhan, hem de “Uçan Adam Shazem” karakterini canlandırıyordu. Filmlerin yönetmenliğini Yılmaz Atadenizyaptı. Gerek “Killing İstanbul da”, gerekse “Killing Uçan Adama Karşı” adlı filmler gişede çok başarılı oldu ve Yeşilçam’da yoğun bir Killing furyası yaşanmasına neden oldu.

Daha sonraki yıllarda oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı olarak onlarca filme imza atan ve ödüller alan İrfan Atasoy Türkiye’de daha önce yapılmamış olan yabancı ortaklı filmlerin yapımına başladı. Dünyaca ünlü Gordon Mitchell, Richard Harrison, Alicia Leone, Don Backy gibi birçok isimle ortak filmlere imza attı. Sinemaya kopmasını ise şu şekilde açıklamıştır: ”Avrupalılarla 5 film çektim. Para kaçırdığım iddia edildi yazıhanem basıldı. 8 sene ağır cezada yargılandım. Çektiğim 5 filmin Türkiye ve dünya hakları elimden alındı. Beş kuruş alamadım. Polis yazıhanemi 2. kez bastığında o ara 14 filmim kayboldu. Trilyonlarım gitti.”[3]

1978 yılında sinemaya ara verdi ve film ithalatı ile sinema salonu işletmeciliğine yoğunlaştı. Kelebek, Halk Düşmanı, Troçki (1993), Kızıl Çanlar Meksila Alevler İçinde ve Karavan gibi onlarca başyapıtın Türkiye’deki gösterimlerini gerçekleştirdi.
Ölümü
Atasoy, 3 Şubat 2022’de İstanbul’da 85. yaş gününde geçirdiği kalp krizi nedeniyle vefat etti.[4] Naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.

Yapımcısı olduğu filmlerin aldığı ödüller
1968 Antalya Altın Portakal – İnce Cumali 4 Altın Portakal Ödülü
En İyi Film
En İyi Senaryo (Türkan Duru)
En İyi Yönetmen (Yılmaz Duru)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Erol Taş)
1971 Altın Koza Film Festivali – Yarın Son Gündür
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Süleyman Turan)
Filmografisi
Yapımcı
Rezil 1978
Erkeğim 1977
Hamal 1976
Sütübozuk 1976
Tolga 1975
Dört Hergele 1974
Anasının Gözü 1974
Yankesici 1974
Dayan Oğlum 1974
Susuz Yaz 1973
Topal 1973
İblis 1972
Yarın Son Gündür 1971
Belanın Kralı 1971
Beş Hergele 1971
Kara Cellat 1971
Kurşun Memed 1971
Casus Kıran / Yedi Canlı Adam 1970
Canlı Hedef 1970
Çifte Yürekli 1970
Kanımın Son Damlasına Kadar 1970
Piyade Osman 1970
Yedi Belalılar 1970
Kan Su Gibi Akacak 1969
Çifte Tabancalı Kabadayı 1969
Bin Defa Ölürüm 1969
Kendi Düşen Ağlamaz 1969
Çirkin Kral Affetmez 1967
İnce Cumali 1967
Balatlı Arif 1967
Senarist
Rezil 1978
Hamal 1976
Mikrop 1976
Dört Hergele 1974
Yankesici 1974
Anasının Gözü 1974
Topal 1973
Zalim 1973
Son Durak Ölüm 1972
Darağacı 1972
Azrail 1971
Kan Su Gibi Akacak 1969
Kendi Düşen Ağlamaz 1969
Kahraman Üçler 1961
Yönetmen
Erkeğim 1977
Sütübozuk 1976
Üç Kağıtçılar 1972
Yedi Belalılar 1970
Oyuncu
Rezil 1978
Erkeğim 1977
Hamal 1976
Quei Paracul Pi Di Jolando E Margherito 1975
Gördüğün Yerde Vur 1975
Tolga 1975
Anasının Gözü 1974
Dört Hergele 1974
Susuz Yaz 1973
Zalim 1973
Topal 1973
Kara Osman 1973
Kanlı Öç 1972
Ölmek Var Dönmek Yok 1972
Savulun Geliyorum 1972
Kara Bela 1972
Kabadayılar Kralı 1972
Acı Kader 1972
Adanalı Kardeşler 1972
Casus Avcıları 1972
Dağlar Kralı 1972
Darağacı 1972
İblis 1972
Ölür Müsün Öldürür Müsün 1972
Ölüm Peşimizde 1972
Son Durak Ölüm 1972
Üç Kağıtçılar 1972
Şehmuz 1972
Belanın Kralı 1971
Azrail 1971
Azrail Peşimizde 1971
Beş Hergele 1971
Cehenneme Hoşgeldin 1971
Her Kurşuna Bir Ölü 1971
Jilet Kazım 1971
Kara Cellat 1971
Casus Kıran / Yedi Canlı Adam 1970
Maskeli Şeytan 1970
Bin Defa Ölürüm 1969
Casus Kıran 1968
Kızıl Maske 1968
İnce Cumali 1967
Killing İstanbul’da 1967
Şark Yıldızı 1967
Kilink Uçan Adama Karşı 1967
Ortak yapımları
Dört Hergele / Quei Paracul Pi Di Jolando E Margherito 1975
Gördüğün Yerde Vur / Special Squad Shoots on Sight / La Polizia Ordina:Sparate a Vista 1975
Hamama Giren Terler / A Forza di Sberle 1974
Yankesici / Twins 1974
Anasının Gözü 1974

İrfan Atasoy ne zaman ve neden öldü?
İrfan Atasoy Ölüm nedeni?
İrfan Atasoy kaç yaşında öldü?
İrfan Atasoy nereli?
İrfan Atasoy Nerede doğdu?