Leman Çıdamlı

Ölüm Nedeni: Akciğer kanseri
Öleli tam: 9 yıl, 5 ay, 2 gün olmuş.
Öldügünde: 80 yaşındaydı.

Leman Çıdamlı (d. 1 Ocak 1932 – ö. 18 Aralık 2012[1]), Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Kaynanalar adlı dizide canlandırdığı “Nuriye Kantar” tiplemesiyle tanınır. 1974 yılında filmi çekilen ve daha sonra televizyon dizisi yapılan ”Kaynanalar”da Tekin Akmansoy’un canlandırdığı ””ın eşi ”” tiplemesiyle geniş kitlelerce sevildi.
Türkiye’de sitcom’un ilk örneklerinden biri olarak kabul edilen “Kaynanalar” adlı dizide; Tekin Akmansoy, Defne Yalnız, Sevda Aydan, Ege Aydan, Münir Caner, Sermin Hürmeriç, Haşim Hekimoğlu, Gültekin Gülkan, Alev Sezer ile birlikte oynadı.

“Nuriye Kantar” tiplemesinin yanı sıra “Mahallenin Muhtarları” dizisinde yaklaşık 10 yıl boyunca kaynana Seher karakterini canlandırdı.

5 Ekim 1992 – 18 Haziran 2002 tarihleri arasında Oğuz Yalçın, Filiz Kaynak, Avni Kütükoğlu ve Nursan Esenboğa’nın yönettiği, Kandemir Konduk’un senaryosunu yazdığı “Mahallenin Muhtarları” adlı aile dizisinde Leman Çıdamlı kaynana Seher karakterini canlandırırken; diğer rollerde Cihat Tamer, Erkan Can, Aydan Burhan, Esra Akkaya, Sevil Üstekin, Yalçın Gülhan, İsmet Özhan, Açelya Akkoyun, Sümer Tilmaç, Filiz Taçbaş, Suna Selen, Sezai Aydın, Mümtaz Sevinç, Zafer Önen, Nurhan Damcıoğlu gibi isimler oynamıştır.

Kemal Sunal’la oynadığı 1991 yapımı Varyemez filminde fidye için kaçırılan kocasını “benim adım Melek, kimse yapamaz bana kelek,” diye terslemesi ise hâlâ akıllardadır.

1993 yılında “Darbukatör Baryam” adlı dizide Müjdat Gezen’in annesi rolünde oynarken, diğer rollerde Nilgün Belgün, Cenk Koray, Asuman Arsan, İlhan Daner gibi oyuncular rol almıştır.

Leman Çıdamlı, 1955 yılında operacı Nejat Çıdamlı ile evlendi. Kendisinden 10 gün önce eşi de ölmüştür. Ayşegül Çıdamlı (d.14 Haziran 1956) adında bir kızı vardır.

1974’te sinema filmi çekilen ve televizyon dizisi olarak da ekranlara gelen Kaynanalar adlı yapımda canlandırdığı “Nuriye Kantar” tiplemesiyle tanınır. “Nuriye Kantar” tiplemesinin yanı sıra “Mahallenin Muhtarları” dizisinde yaklaşık 10 yıl boyunca canlandırdığı kaynana Seher karakteriyle de akıllarda yer edinmiştir. Akciğer kanseri nedeniyle bir süredir tedavi gören Leman Çıdamlı 80 yaşında öldü; cenazesi ise Pendik; Şeyhli Mezarlığı’nda kısa süre önce vefat eden eşi Nejat Çıdamlı’nın yanına defnedildi. Kızı Ayşegül Uygurer’de kendisi gibi oyuncudur.

Filmografisi
Aşk Oyunu (2005)
Sen Ne Dilersen (2005)
Cennet Mahallesi (2004) – Suna
Büyükannenin Konağı (2003) – Büyükanne
Şöhretler Kebapçısı (2003)
Bedel (2000) – Meryem
Yasemince (1997) – Zehra
Gülşen Abi (1994) – Naciye
Nasreddin Hoca (1993)
Çılgın Aşıklar (1993)
Mahallenin Muhtarları (1992) – Seher
Varyemez (1991) – Melek
Zehir Hafiye (1989) – Zeynep’in Halası
Bıçkın (1988) – Osman’ın Ninesi
Kaynanalar (1988) – Nuriye Kantar
Aşkın Gözü Kördür (1987)
Perihan Abla (1986)
Kahkaha Marketi (1986) – Kabzımal Cemile
Bizim Kız (1977) – Toto Karaca seslendirmesi
Bülbül Ailesi (1976) – Asiye
Kaynanalar (1975) – Nuriye Kantar
Nöri Gantar Ailesi (1975) – Nuriye Kantar
Kanlı Deniz (1974) – Tonyalı’nın Karısı
Köyden İndim Şehire (1974) – Ali Rıza’nın Karısı
Kaynanalar (1974) – Nuriye Kantar

Leman Çıdamlı ne zaman ve neden öldü?
Leman Çıdamlı Ölüm nedeni?
Leman Çıdamlı kaç yaşında öldü?
Leman Çıdamlı nereli?
Leman Çıdamlı Nerede doğdu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.