Ümit Utku

Ölüm Nedeni: yaslilik
Öleli tam: 6 yıl, 5 ay, 10 gün olmuş.
Öldügünde: 87 yaşındaydı.

Ümit Utku, (d. 5 Ocak 1929, Mardin – ö. 14 Ekim 2016) Türk yönetmen, senarist ve yapımcı.

5 Ocak 1929’da Mardin’de doğan Ümit Utku, Kara Harp Okulu’ndan mezun oldub. Ordudan ayrılıp sinema sektörüne girdi. Önce senaryo yazdı. Kervan Film şirketini kurdu (1958). Yapımcılık ve yönetmenlik yaptı. Türk Film Prodüktörleri Cemiyeti ve Film-San Vakfı olmak üzere bir çok mesleki kuruluşta görev aldı. Kıbrıs Türk Hava Yolları yönetim kurulu başkanlığı yaptı. Ümit utku 37 filmin yönetmenliğine imza attı. 61 filmin ise yapımcılıığını yaptı. Utku’nun 6 senaryosu da beyaz perdeye ektarıldı.

Kara Harp Okulu’nda eğitim gören Utku, Ordu’daki görevinden ayrılarak sanat hayatına atıldı. Senaryo yazmaya başladı. Kervan Film adında bir şirket kurarak sinema dünyasında yerini aldı. Türk Film Prodüktörleri Derneği, Film-San Vakfı Başkanlığı yaptı. Kıbrıs Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. Adı, KTHY’da çalışan bir kadın görevliye astronomik maaş verilmesi skandalına karıştı. 1970 yılında sinemayı bıraktı. 14 Ekim 2016 tarihinde öldü.[1]

Filmografisi
Yönetmen
Yaban Gülü – 1970
Ana Mezarı – 1969
Sabırtaşı – 1969
Şen Ola Düğün Şen Ola – 1969
Vatan Borcu – 1969
İffet – 1969
Damga – 1969
Gözyaşlarım – 1968
Baharda Solan Çiçek – 1968
Acı İnanç – 1968
İftira – 1968
Yara – 1968
Leylaklar Altında – 1968
Ali’yi Gördüm Ali’yi – 1967
Nemli Dudaklar – 1967
Fabrikanın Şoförü – 1966
Burçak Tarlası – 1966
Kartal Yavrusu Hamido – 1966
Yetimlerin Türküsü – 1966
Gençliğe Veda – 1965
Dokunma Bozulurum – 1965
Ağlayan Gözler – 1965
Fabrikanın Gülü – 1964
Asfalt Rıza – 1964
Koçero – 1964
Makber – 1963
Çiçeksiz Bahçe – 1963
Kara Yılan – 1963
Aşk Bekliyor – 1962
Gümüş Gerdanlık – 1962
Esir Kuş – 1962
Ayrı Dünya – 1961
Yaban Gülü – 1961
Esmerim Kıyma Bana – 1960
Yanıklar Köyü – 1958
Senarist
Yaban Gülü – 1970
Aşk Bekliyor – 1962
Esmerim Kıyma Bana – 1960
Şahinler Diyarı – 1958
Yanıklar Köyü – 1958
Artık Çok Geç – 1955
Son Şarkı – 1954

Ümit Utku için yapılan aramalar

Ümit Utku, Ümit Utku biyografi, Ümit Utku hayatı, Ümit Utku özgeçmişi, Ümit Utku hakkında, Ümit Utku doğum yeri, Ümit Utku fotoğraf, Ümit Utku video, Ümit Utku resim, Ümit Utku kimdir?, Ümit Utku kaç yaşında?, Ümit Utku kaç yaşında öldü? Ümit Utku nereli, Ümit Utku memleketi Ümit Utku ne zaman ve neden öldü? Ümit Utku Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Ümit Utku
Google'de ara: Ümit Utku