Ekrem Bora

Ölüm Nedeni: kalp yetmezliği
Öleli tam: 12 yıl, 2 ay, 16 gün olmuş.
Öldügünde: 78 yaşındaydı.

Ekrem Bora, asıl adıyla Ekrem Şerif Uçak, (7 Mart 1934, Ankara – 1 Nisan 2012, İstanbul), Türk sinema ve dizi oyuncusudur.
Ekrem Bora, Gerçek adı Ekrem Şerif Uçak, 1934’te Ankara’da doğdu. Ortaokuldan mezun olduktan sonra Sultanahmet Devlet Basımevi Kursu’nu bitirerek, mürettip ve mücellit diploması aldı. Bir süre bu meslekte çalıştı.

1953’te Sezai Solelli’nin aracılığı ile “Yıldız”adlı sinema dergisi’nin açtığı sinema artist yarışmasına katılıp birinci oldu. Fakat film çevirmeden vatani görevini yapmaya gitti.

1955’te ilk filmi olan “Alın Yazısı”nı çevirdi. İki filmde daha oynadıktan sonra, sinemaya iki yıl aradan sonra çok sayıda sinema filminde rol aldı.

Bora, 1966’da Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Sürtük” filmi ile “en başarılı erkek oyuncu” ödülünü kazandı. Ayrıca çeşitli basın organlarınca yılın sanatçısı seçildi. Ekrem Bora, ilerleyen yaşına rağmen dizi filmlerde oynamayı sürdürdü. 1991yılında 28. Antalya Film Şenliğinde, “Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu” filmi ile En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

Önemli filmleri: Acı Hayat 1962 Metin Erksan, Suçlular Aramızda 1964 Metin Erksan,
Bozuk Düzen 1965 Haldun Dormen, Dikkat Kan Aranıyor 1970 Temel Gürsu.

Ekrem Bora, 1968 tarihinde Gül Hanım ile evlendi. Bu evlilikten Yasemin, Sevil ve Lale isimlerinde 3 kız çocukları oldu.

Ekrem Bora, 1966’da Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Ayrıca çeşitli basın organlarınca yılın sanatçısı seçildi.

Ekrem Bora, tedavi gördüğü Kadıköy Kızıltoprak’taki Florance Nightangale Hastanesi’nde 2012 tarihinde kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.

ÖDÜLLERİ

– 1966 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü

– 28. Antalya Film Şenliği, 1991, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü

Filmografisi

• 1966 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Sürtük

• 28. Antalya Film Şenliği, 1991, En İyi Erkek Oyuncu, Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu

• Makber – 2009

• Gümüş – 2005

• Yadigar – 2004

• Kardelen – 2002

• Kumsaldaki İzler – 2002

• Savunma – 2001

• Marziye – 1998

• Fırat (dizi) – 1997

• Yumuşak Ten – 1994

• Yalnızız – 1992

• Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu – 1990

• Sevince – 1988

• Yasak Aşk – 1988

• Temas – 1987

• İhanetin Darbesi – 1986

• Tapılacak Kadın – 1985

• Vahşi Aşk – 1985

• Bedel – 1983

• Unutulmayanlar – 1981

• Yüz Karası / Şöhretin Sonu – 1981

• Aşkın Gözyaşları – 1979

• Cennetin Çocukları – 1977

• Baskın – 1977

• Çılgınlar – 1974

• Sabıkalı – 1974

• Dikiz Aynası – 1973

• Soyguncular – 1973

• Sevilmek İstiyorum – 1973

• Babaların Günahı – 1973

• Öksüzler – 1973

• Ayrılık – 1972

• Kanlı Para – 1972

• Yumurcak Küçük Şahit – 1972

• Bir Kadın Kayboldu – 1971

• Emine – 1971

• Firari Aşıklar – 1970

• Mağrur Kadın – 1970

• Dikkat Kan Aranıyor – 1970

• Kader Ayırsa Bile – 1970

• Mazi Kalbimde Yaradır – 1970

• Ağlayan Melek – 1970

• Hüzünlü Aşk – 1969

• Acı Yalan – 1969

• Sabrın Sonu – 1969

• Aşk Yarışı – 1969

• Bir Vefasız Yar İçin – 1969

• Günahını Ödeyen Adam – 1969

• Mazimdeki Kadın – 1969

• Şehir Eşkiyası – 1969

• Aşk Eski Bir Yalan – 1968

• Kadın İntikamı – 1968

• Yakılacak Kitap – 1968

• Kadın Severse – 1968

• Alnımın Kara Yazısı – 1968

• Ağlayan Bir Ömür – 1968

• Alevli Yıllar – 1968

• Kader Ayırsa Bile – 1968

• İnsan İki Kere Yaşar – 1968

• Tek Kurşun – 1968

• Arkadaşımın Aşkısın -1968

• Affet Beni – 1967

• Çıldırtan Dudaklar – 1967

• Dördü De Seviyordu – 1967

• Her Zaman Kalbimdesin – 1967

• Ölümsüz Kadın – 1967

• Üvey Ana – 1967

• Yağmur Çiselerken – 1967

• Akşam Yıldızı – 1967

• Kiralık Kadın – 1967

• Ayşecik Canım Annem – 1967

• Söyleyin Genç Kızlara – 1967

• Kadın Düşmanı – 1967

• Demir Yumruklu Üçler – 1967

• İstanbul 44 – 1967

• Üç Sevdalı Kız – 1967

• Evlat Uğruna – 1967

• Silahları Ellerinde Öldüler – 1967

• Avare Kız – 1966

• El Kızı – 1966

• Seni Sevmiyorum – 1966

• Sevgilim Bir Artistti – 1966

• Bir Ateşim Yanarım – 1966

• Denizciler Geliyor -1966

• Zehirli Hayat – 1966

• Günah Çocuğu – 1966

• İzmir’in Kavakları – 1966

• Pembe Kadın – 1966

• Ümit Sokağı – 1966

• Şeytanın Kurbanları – 1965

• Hülya – 1965

• Yalnız Değiliz – 1965

• Şoförün Kızı – 1965

• Kamyon Faresi – 1965

• Kara Kedi – 1965

• Öfke Dağları Sardı – 1965

• Bozuk Düzen – 1965

• Yıldız Tepe – 1965

• Artık Düşman Değiliz – 1965

• Beleş Osman – 1965

• Sürtük – 1965

• Yasak Cennet – 1965

• Oğlum Oğlum – 1965

• Gözleri Ömre Bedel – 1964

• Kalbe Vuran Düşman – 1964

• Kader Kapıyı Çaldı – 1964

• Lekeli Aşk – 1964

• Hızlı Osman – 1964

• Suçlular Aramızda – 1964

• Kara Memed – 1964

• Plajda Sevişelim – 1964

• Bitirimsin Hanım Abla – 1964

• Günahsız Katiller – 1964

• Yalnız Değiliz – 1964

• Hızlı Yaşayanlar – 1964

• Şafak Bekçileri – 1963

• Cehennemde Buluşalım (Comp Der Verdammten) -1963

• Acı Aşk – 1963

• Aşka Susayanlar – 1963

• Rüzgar Zehra (Sünger Avcıları) -1963

• Akdeniz Şarkısı – 1963

• Aşk Tomurcukları – 1963

• Ölüm Bizi Ayıramaz – 1963

• Çifte Kumrular – 1962

• Acı Hayat – 1962

• Beş Kardeştiler – 1962

• İnleyen Dağlar – 1961

• Kahraman Üçler – 1961

• Camp Der Verdammten – 1961

• Seni Benden Alamazlar – 1961

• Divane – 1960

• Yeşil Köşkün Lambası – 1960

• Üç Kızın Hikâyesi – 1959

• Kanundan Kaçılmaz – 1959

• Bir Kadın Tuzağı – 1958

• Bana Gönül Bağlama – 1958

• Mavi Boncuk – 1958

• Tilki Leman – 1958

• Alın Yazısı – 1956

Ekrem Bora için yapılan aramalar

Ekrem Bora, Ekrem Bora biyografi, Ekrem Bora hayatı, Ekrem Bora özgeçmişi, Ekrem Bora hakkında, Ekrem Bora doğum yeri, Ekrem Bora fotoğraf, Ekrem Bora video, Ekrem Bora resim, Ekrem Bora kimdir?, Ekrem Bora kaç yaşında?, Ekrem Bora kaç yaşında öldü? Ekrem Bora nereli, Ekrem Bora memleketi Ekrem Bora ne zaman ve neden öldü? Ekrem Bora Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Ekrem Bora
Google'de ara: Ekrem Bora