Rambo Hacı Altıner

Ölüm Nedeni: Gazi
Öleli tam: 19 yıl, 2 ay, 10 gün olmuş.
Öldügünde: 87 yaşındaydı.

Bir dönemlerin efsane karakterine ilham olan Hacı Altıner, Rambo’nun esinlenildiği bir Türk Gazi’sidir. Kendisi Kore Savaşı’nda büyük mücadeleler vermiştir. Gönüllü olarak savaşa katılmış ve savaşın gidişatını değiştirmiştir. Peki, Rambo’nun esinlenildiği Hacı Altıner kimdir? Gelin, yakından bakalım.

Hacı Altıner Kimdir?
Hacı Altıner Kars doğumlu bir askerdir. Kendisi gönüllü olarak Kore Savaşı’na katılmıştır. Kendisi aynı zamanda tarihçi ve dilbilimcidir. Bir dönemler Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü başkanlığı da yapmıştır. Fakat kendisini ünlü yapan şey Kore Savaşı’ydı. Peki, Rambo ve Kore Gazisi Hacı Altıner arasındaki ilişki ne?

Rambo’nun Esinlenildiği Kore Gazisi Hacı Altıner
Kore Savaşı sadece Kuzey Kore ve Güney Kore arasında gerçekleşmiyordu. Öyle ki Soğuk Savaş’ın sıcak çatışması olacak Kore Savaşı SSCB ve ABD arasında da büyük bir gerginlik yaratacaktı. Kuzey Kore Sovyetler ve Çin’den destek alırken Güney Kore ABD, Türkiye gibi ülkelerden destek alacaktı.

Amerikan Ordusu Türk askerlerinden pek memnun değildi açıkcası. Çünkü Türkler en son 1. Dünya Savaşı’nda sıcak çatışmaya girmiş ve o zamandan bu zaman birçok şey değişmişti. Dolayısıyla Amerikan Ordusu Türklere bir nevi hamlamış gözüyle bakıyorda diyebiliriz.

Savaş devam ederken bir vadide ABD ve Türk Ordusu birlikte hareket ediyorlar ve karşılarına düşman orduları çıkıyor. Amerika bu sıcak çatışmadan dayanamayıp geri çekilme kararı alıyor. Tabi ki de Türk Ordusuna haber vermiyorlar. Sıcak çatışma uzun bir süre sürmekteydi.

Hacı Altıner’in görevi ağır makineli tüfekle birlikte düşmana karşı savaşmasıydı. Türk Ordusu karşısında büyük bir düşman ordusu bulunuyor ve Çin birlikleri kısaca Türk Ordusunu çevirmiş durumda kalıyor. Sayı olarak çok fazla olan Çinliler kendilerinde büyük bir koz bulunduruyor açıkcası.

Hacı Altıner bu çatışma esnasında 14 yerinden yaralanmaktadır. Bir süre sonra Türk birlikleri geri çekilme kararı almak zorunda kalıyor.

Ancak Hacı Altıner; “Ben zaten öldüm. Siz gidin düşmanı ben oyalarım” diyor. Aslında kendisi de onca yara içinde zaten kurtulamayacağının farkında. Kendisi silah arkadaşlarını korumak için canını ortaya koyuyor ve bir ağır makineli tüfek ve bir sandık mermi istiyor.

İşte Rambo’nun esinlenileceği nokta tam da burada devreye giriyor. Gazi Hacı Altıner saatlerce Çin Ordusu’nun ilerlemesini önlüyor. Çin Ordusu ise Hacı Altıner’i yenemeyeceğini anlayınca geri çekilme kararı alıyor. Hacı Altıner ise kendini sürükleyerek ilerlemeye çalışıyor. Bir gün sonra Hacı Altıner ABD ordusu tarafından bulunuyor ve acil olarak ameliyata alınıyor.

Kendisi ABD’de çok fazla ünlü oluyor ve birçok madalya alıyor. Hatta Gazi Hacı Altıner’e ABD ordusu tarafından generallik ünvanı bile teklif edildiğine dair iddialar var. Ancak söylenene göre kendisi bu teklifi redetmiştir ve ülkesine dönmüştür. Daha sonraları kendisine maaş bağlanması için TBMM’de teklif sunuluyor ve kabul ediliyor.

Hacı Altıner ülkemizde pek konuşulmamasına rağmen bir dönemler ABD’de oldukça popüler olmuş ve dönemin ABD başkanı ile bizzat görüşmüştür. Kendisine TBMM tarafından verilen 500 Liralık maaşı ise kabul etmiyor.

——————

Tarihçi ve dilbilimci (D. 10 Mart 1917, Mamaş köyü / Kars – Ö. 10 Şubat 2005, Ankara) Kırzıoğlu Mehmet Derviş Efendi’yle eşi Hâfıza Hesna Hoca Hanım’ın ilk çocukları olarak dünyaya geldi İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü (1946) bitirdi. Tarih öğretmeni olarak Kars (1948), Diyarbakır (1951) ve Sakarya (1957) liselerinde çalıştı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü öğretim üyeliğine geçti. Sonraki yıllarda, bölüm başkanlığına yükseldi.

Doğuş’taki yazıları ona, yurt çapında haklı bir ün kazandırdı. Yine bu dönemde Kars gazetesinde birçok araştırma yazısı yayımlandı. Ülkü dergisinde çıkan ve daha sonra kitaplaşacak olan Dede Korkut Kitabı’ndaki Coğrafî İsimler başlıklı incelemesiyle, bilim dünyasının dikkatini çekti. Bu alanda uzmanlardan biri kabul edildi. Üniversite öğrencisiyken araştırmalarını yayımlamaya devam eden Kırzıoğlu, Çınaraltı, Bozkurt, Türk Yurdu, Tanrıdağ, Türk Amacı, Halkbilgisi Haberleri, Tarihten Sesler ve Yücel dergilerinde araştırmalar yayımladı.

Prof. Dr. Kırzıoğlu, özellikle Doğu Anadolu ve Kafkasya tarihi ve bu bölgelerde yaşayan topluluklarla ilgili araştırmaların uzmanı olarak tanındı.

Kırzıoğlu, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Üstün Hizmet dalında 2004 Yılı Kültür Adamı seçildi. Kars Turizm ve Tanıtma Derneği, Selçuklu Tarihi ve Medeniyeti Enstitüsü, Türk Folklor Derneği, Türk Ocakları, Türk Dil Kurumu, Diyarbakır Milliyetçiler Derneği, Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği, Türk Tarih Kurumu gibi birçok derneğin kurucusu, yöneticisi veya üyesi olarak görev yaptı. Kalp yetmezliğinden vefat etti. Ankara’da Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verildi.

ESERLERİ:Malakanlar (1939), Kars (1943), Kars Yaylası (1946), Cam-Cem Ayin (sadeleştirme, 1949), Kars’ın Kurtuluş Hatırası (1950), Dede Korkut Oğuznameleri I. Kitap (1952), Kars Tarihi (I. cilt, 1953), 1855 Kars Zaferi (1955), Kara Amid / Diyarbekir Tarihçesi ve Abidelerinin Küçük Klavuzu (1956), Ziya Gökalp Müzesi ve Ziya Gökalp (1956), Yazılı Vesikalara Göre Ziya Gökalp (1956), Edebiyatımızda Kars II. Kitap (1958), Millî Mücadelede Kars I. Kitap (1960), Kürtlerin Kökü (I. bölüm, 1962), Lehçe-i Erzurum Yazmasındaki Halk Sözleri (1963), Her Bakımdan Türk Olan Kürtler (1964), Kürt Aras / Aran Kürtleri (1966), Kürtlerin Türklüğü (1968), Kars İli ve Çevresinde Ermeni Mezalimi 1918-1920 (1970), Karapapaklar (1972), Kanada Karsı’na Armağan (1972), Lazlar / Canarlar (1972), Gürcistan’da Eski Türk İnanç ve Geleneklerinin İzleri (1976), Malta Konferansları – Ziya Gökalp (1976), Eski Yazılı Tarih Metinleri (1976), Osmanlıların Kafkas Ellerini Fethi (1976), Türk İnkılâp Tarihi Ders Notları (1977), Anı Şehri Tarihi (1982), Dağıstan-Aras-Dicle-Altay ve Türkistan Türk Boylarından Kürtler (1984), Türk Millî Bütünlüğü İçerisinde Doğu Anadolu (ortak, 1986), Karahanoğlu Aile Tarihçesi (1986), Kâzım Karabekir (1991), Yukarı Kür ve Çoruk Boylarında Kıpçaklar (1992), Bütünüyle Erzurum Kongresi (1993), Türk Tarihinde Ermeniler (ortak, 1995), Tarihçe-i (Gazavat-i) Dağıstan (2000), Dede Korkut Oğuznameleri I-II (2000).

Kore Savaşı Kahramanı Hacı Altıner’e ABD’nin Generallik Teklif Ettiği İddiası


https://www.tamindir.com/blog/rambonun-turk-askerinden-esinlenildigini-biliyormuydunuz_77824/?fbclid=IwAR3BWjFWtnROpAg8UuC9asmBykV14p3uGdWSF-mtRw_JgL__kxgmo9kpZSQ
https://seyler.eksisozluk.com/kore-savasindan-14-kursun-yiyerek-sag-cikan-kahraman-asker-haci-altiner
https://kars.ktb.gov.tr/TR-289544/haci-altiner.html

Rambo Hacı Altıner için yapılan aramalar

Rambo Hacı Altıner, Rambo Hacı Altıner biyografi, Rambo Hacı Altıner hayatı, Rambo Hacı Altıner özgeçmişi, Rambo Hacı Altıner hakkında, Rambo Hacı Altıner doğum yeri, Rambo Hacı Altıner fotoğraf, Rambo Hacı Altıner video, Rambo Hacı Altıner resim, Rambo Hacı Altıner kimdir?, Rambo Hacı Altıner kaç yaşında?, Rambo Hacı Altıner kaç yaşında öldü? Rambo Hacı Altıner nereli, Rambo Hacı Altıner memleketi Rambo Hacı Altıner ne zaman ve neden öldü? Rambo Hacı Altıner Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Rambo Hacı Altıner
Google'de ara: Rambo Hacı Altıner