Fikret Muallâ

Ölüm Nedeni: felç
Öleli tam: 56 yıl, 9 ay, 5 gün olmuş.
Öldügünde: 64 yaşındaydı.

Fikret Muallâ Saygı (1903, Moda, Kadıköy, İstanbul – 20 Temmuz 1967, Reillanne),[1] Türk ressam. Çalkantılı ve bohem yaşam tarzı nedeniyle sadece sanatı değil, yaşamı da resim tarihine adeta bir mitoloji olarak geçmiştir.

Fikret Mualla Saygı, kulaklara daha aşina olan adıyla Fikret Mualla 1903 ’te İstanbul’da doğdu. Saint Joseph Fransız Okulu ‘nda ve daha sonra bir süre Galatasaray Lisesi ‘nde lise hayatını tamamladıktan sonra mühendislik eğitimi almak üzere Almanya’ya gönderildi. Almanya ‘nın çeşitli şehirlerini dolaştı, ardından İsviçre ve İtalya ‘ya gitti. Bu ülkelerde gezdiği müze ve sergilerden etkilenerek resim yapmaya başladı. Kısa zamanda güçlü bir desen bilgisi edindi. Başarılı resimlemeler, moda çizimleri ve gravürler yaptı, desenleri dönemin önemli Alman dergilerinde yayınlandı.

Deli, Dahi, Türk Ressam Fikret Mualla
Türk Ressam Fikret Mualla Kimdir ?

Mualla, 1928 ‘de alkol nedeniyle bir süre hastanede tedavi gördü. Daha sonra Almanya ‘dan Fransa ‘ya geçti, Paris ‘te Montparnasse ve Saint Germain gibi sanat çevrelerinde yaşadı. Orada, Hale Asaf ‘la tanıştı.

Paris ‘te sürekli resim yapan Fikret Mualla Paris ’te tutunamayarak maddi sorunların da etkisiyle Türkiye ‘ye döndü. Türkiye ’de de devam eden maddi sorunlarının üstesinden gelmek için Milli Eğitim Bakanlığı ‘na başvuru yaptı ve 1934 ‘te Ayvalık Ortaokulu resim öğretmeni olarak atandı. Kısa süre çalıştığı öğretmenlik mesleğinin mizacına uymadığını gören Fikret Mualla istifa edip İstanbul ’a geri döndü.

İstanbul ‘da Lüküs Hayat, Deli Dolu, Saz Caz gibi operetler için kostümler çizdi. Nâzım Hikmet ‘in Varan 3 adlı şiir kitabını resimledi. İsmail Hakkı Baltacıoğlu ‘nun çıkardığı Yeni Adam dergisi için desenler hazırladı.

Babasının ölümü üzerine eline geçen miras payı ile Paris ‘te yaşamını sürdürebileceğini düşünerek 1939 ‘da Türkiye ‘den ayrıldı. 1939 yılında gerçekleşen Uluslararası New York Fuarı Türk Pavyonu için Abidin Dino ‘nun isteği üzerine “İstanbul” konulu otuz kadar tablo yaptı. 1938 ‘de yayımlanan Ses dergisi için desenler çizdi. Aynı dönemde yazılmış ve Ses ‘te yayımlanmış “Masal” ve “Üsera Karargâhı” adlı iki de öyküsü vardır.

Mualla hayatının yirmi altı yılını Fransa ‘da geçirdi. Burada çeşitli sanat severlerin, (sanatına hayran olanların demek daha doğru olur sanki) himayesi altında yaşadı. 1962 yılında felç geçirdi. 20 Temmuz 1967 ’de hayatını kaybetti. Ölümünden yedi yıl sonra Fahri Korutürk ’ün girişimiyle cenazesi Türkiye’ye getirildi ve Karacaahmet mezarlığına gömüldü. Yaşamı boyunca alkol problemleri oldu. Aslında sanatını ve kendini yeterince değerli görmedi.

Türk Ressam Fikret Mualla resimlerinin, konularını kahveler, sirkler ve sokaklar gibi Paris yaşamının ayrıntıları oluşturmuştur. Yaşamın gerçeklerini büyük bir içtenlikle renge ve biçime aktarmış, içinde yaşadığı bohem çevrenin insanını resmine konu olarak almıştır.

Fikret Mualla ‘nın Resimleri
Mavi Bar (Blue Bar) – 1960

Daha çok guvaş tekniğine yakınlık duyup bu teknikle çok hızlı çalışabilmiş olmakla birlikte, yağlı boyayı da sulu boya ve guvaşı kullandığı ustalıkla kullanmıştır. Resmin kuramsal sorunları üzerine çalışmalar gerçekleştirmeyen sanatçı, çağdaş akımlara katılmamıştır.

Fikret Muallâ için yapılan aramalar

Fikret Muallâ, Fikret Muallâ biyografi, Fikret Muallâ hayatı, Fikret Muallâ özgeçmişi, Fikret Muallâ hakkında, Fikret Muallâ doğum yeri, Fikret Muallâ fotoğraf, Fikret Muallâ video, Fikret Muallâ resim, Fikret Muallâ kimdir?, Fikret Muallâ kaç yaşında?, Fikret Muallâ kaç yaşında öldü? Fikret Muallâ nereli, Fikret Muallâ memleketi Fikret Muallâ ne zaman ve neden öldü? Fikret Muallâ Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Fikret Muallâ
Google'de ara: Fikret Muallâ