Lefter Küçükandonyadis

Ölüm Nedeni: kalp yetmezliği
Öleli tam: 12 yıl, 3 ay, 7 gün olmuş.
Öldügünde: 86 yaşındaydı.

Lefter Küçükandonyadis (Yunanca: Λευτέρης Αντωνιάδης, romanize: Lefteris Antoniadis;[2] 22 Aralık 1925, Büyükada, İstanbul – 13 Ocak 2012, İstanbul), forvet mevkinde forma giymiş Rum asıllı Türk futbolcu ve teknik direktör. Doğum adı Rumcada özgür anlamına gelen Elefterios olan futbolcu, kısaca Lefter olarak anılmaktadır.[3] Aynı zamanda ordinaryüs lakabıyla da tanınmaktadır.

LEFTER KÜÇÜKANDONYADİS’İN HAYAT HİKAYESİ
22 Aralık 1925 tarihinde İstanbul Büyükada’daki Hamam sokağında dünyaya geldi. Lefter Küçükandonyadis aslen Rumdur. Balıkçılık yapan babasının adı Hristo, annesinin adı Argiro idi. Lefter Küçükandonyadis’in gerçek adı ‘Elefterios’, Rumca ‘özgürlük’ anlamına geliyordu. Panani adında bir abisi vardı. Lefter Küçükandonyadis’in ailesi 20. yüzyıl başında Arnavutluk’tan İstanbul’a göçen Rum kökenli bir aileydi.

Lefter Küçükandonyadis futbola Büyükada’da başladı, Taksim Spor Kulübü’nde yetişti. Taksim Kulübü yöneticileri kendisine lisans çıkartabilmek için 1941 yılında mahkeme kararıyla yaşını büyüttü. 2 yıl Taksim takımında oynadı.

1943 yılında askere gitti. 4 yıl süren askerlik görevinden sonra 1947 yılında İstanbul’a döndü ve Fenerbahçe Spor Kulübü’ne transfer oldu. Performansıyla dikkat çeken Lefter Küçükandonyadis, 3 Ekim 1951 tarihinde 17 bin 500 liralık transfer ücretiyle İtalya’nın Fiorentina takımına transfer oldu. 1 yıl da Fransa’nın OGC Nice takımında oynayan ünlü futbolcu, 1953-1954 sezonundan itibaren yeniden Fenerbahçe forması giydi.

Aynı sezon İstanbul Ligi’nde gol kralı olan Lefter Küçükandonyadis, 1964 yılına kadar toplamda 17 yıl giydiği Fenerbahçe forması altında 400’ün üzerinde gol kaydederek erişilmesi güç bir rekora imza attı. Bu süre zarfında, Türk futbolunun efsaneleşen isimlerinden biri olarak tanındı. Golcülüğünden ötürü “Ver Lefter’e, yaz deftere!” sloganı onun için yaygın olarak kullanıldı. Futboldaki ustalığından, çalımlarından ve gollerinden ötürü ‘Ordinaryüs’ sıfatıyla anıldı.

Futbol yaşamında toplam 50 kez Türkiye milli takımı formasını giydi (46 kez A, 1 kez B, 3 kez 21 yaş altı). 1954 FIFA Dünya Kupası’nda A milli takımla sahaya çıkan Lefter Küçükandonyadis, turnuvada 2 gol attı. Türk futbolunda ’50. Milli Maç’ altın madalyasını alan ilk futbolcu oldu. Milli takım formasıyla attığı 21 golle en çok gol atan milli futbolcu unvanını 33 yıl boyunca elinde tuttu, 9 kez de milli takım kaptanlığını yaptı.

Lefter Küçükandonyadis, 1964 yılında futbolu bıraktıktan sonra Yunanistan’da Egaleo, Güney Afrika’da SuperSport United, Türkiye’de Samsunspor, Orduspor, Mersin İdman Yurdu, Sivasspor gibi çeşitli takımlarında teknik direktörlük yaptı.

1966-1967 sezonunda 1. Lig’de mücadele eden Mersin İdman Yurdu takımını çalıştırdı. Mersin İdman Yurdu o sezon ilk kez Süper Lig’e yükseldi. O sezon 17 takımlı ligde oynadığı 32 maçta 63 gol atma başarısı gösterdiler.

1970-1971 sezonunda Naci Özkaya’nın görevinden ayrılması sonrasında Sivasspor teknik direktörlüğüne Lefter Küçükandonyadis getirildi. Sezon sonunda takımdan ayrıldı. 1971-1972 sezonunda Galata futbol takımının teknik direktörlüğünü yaptı.

Antrenörlük kariyerinden sonra bir süre gazetelerde ve dergilerde spor yazarlığı yaptı.

Taraftar grubu Cefakar Kanaryalar’ın (Grup CK) girişimiyle 3 Mayıs 2009 tarihinde, Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nın hemen karşısındaki Kuşdili Parkı’na Lefter Küçükandonyadis’in heykeli dikildi. Heykelin açılışına, Küçükandonyadis ve ailesinin yanı sıra Fenerbahçe Spor Kulübü eski başkanları Faruk Ilgaz, Güven Sazak, yüksek divan kurulu başkanı Yüksel Günay, Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, yöneticiler Ömer Temelli, Ünal Uzun ve Turhan Şahin, kulüp üyeleri, taraftar grubu temsilcileri ve taraftarlar katıldı.

LEFTER KÜÇÜKANDONYADİS’İN ÖLÜMÜ
13 Ocak 2012 tarihinde tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde 86 yaşında ağır zatürreye bağlı olarak kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda binlerce kişi ve üst düzey yetkilinin katıldığı bir törenle ebediyete uğurlandı. Lefter Küçükandonyadis cenazesi, Büyükada’daki aile kabristanına defnedildi. Stavrini Küçükandonyadis (ö.2020) ile evli olan Lefter Küçükandonyadis’in 3 çocuğu vardı.

Lefter Küçükandonyadis için yapılan aramalar

Lefter Küçükandonyadis, Lefter Küçükandonyadis biyografi, Lefter Küçükandonyadis hayatı, Lefter Küçükandonyadis özgeçmişi, Lefter Küçükandonyadis hakkında, Lefter Küçükandonyadis doğum yeri, Lefter Küçükandonyadis fotoğraf, Lefter Küçükandonyadis video, Lefter Küçükandonyadis resim, Lefter Küçükandonyadis kimdir?, Lefter Küçükandonyadis kaç yaşında?, Lefter Küçükandonyadis kaç yaşında öldü? Lefter Küçükandonyadis nereli, Lefter Küçükandonyadis memleketi Lefter Küçükandonyadis ne zaman ve neden öldü? Lefter Küçükandonyadis Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Lefter Küçükandonyadis
Google'de ara: Lefter Küçükandonyadis