Tarık Minkari

Ölüm Nedeni: yaslilik
Öleli tam: 14 yıl, 2 ay, 1 gün olmuş.
Öldügünde: 85 yaşındaydı.

Doğum:14 Mart, 1925 Bartın
Ölüm: 05 Ekim, 2010 ,İstanbul

Tıp doktoru, yazar (D. 14 Mart 1925, Bartın – Ö. 5 Ekim 2010, Teşvikiye / İstanbul). Tam adı Erol Tarık Minkari’dir. Türkye’nin ünlü cerrahlarındandır. İlk ve ortaokulu Ayvalık’ta okudu, İstanbul Vefa Lisesi’ni bitirdi. İkinci Dünya Savaşı’nın en ateşli yıllarında (1942) girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1948 yılında bitirdi. Bitirdiği fakülteye cerrahi asistanı olarak girdi, 1952’de uzman, 1957’de doçent ve 1964’te profesör oldu. 1987’den itibaren Çağdas Cerrahi dergisinin editörlüğünü yaptı, Posta gazetesinde haftalık yazılar yazdı; zaman zaman televizyon programlarına katıldı… Uzun yıllar İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeliği yaptı ve cerrahide kendisine özgü yöntemler geliştirdi.

Tarık Minkari; kendi anlatımıyla; altı yaşında ilkokula başladı, yirmi üç yaşında üniversiteyi bitirerek tıp doktor oldu. 1955’te otuz yaşında iken Ayseli Minkari ile evlendi ve otuz bir yaşında ilk kez baba oldu. Otuz iki yaşında cerrahi doçenti, otuz dokuz yaşında profesör oldu. 1992 yılında İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeliğinden emekliye ayrıldı.

Prof. Dr. Tarık Minkari; Paris, Boston, Londra ve Amerika gibi ülkelerde bulundu, buradaki hastanelerde uygulanan modern cerrahiyi izledi. Daha sonra, “En iyisi sen kendi işini kendin yap” diyerek Türkiye’ye döndü. Minkari, ortak ya da tek başına mide, yemek borusu, pankreas, karaciğer ve safra yolları cerrahisi hakkında on adet kitap, iki bin sayfa yazı ve iki yüz elliden fazla bilimsel makaleye imza attı. 23 Şubat 1967’de Türkiye’de ilk kez suni mide ameliyatını gerçekleştirdi. Kanserli bir mideyi tamamen çıkartarak yerine suni bir mide ekledi. Bu ameliyatı yaptığı hasta bu sayede uzun bir süre daha yaşmıştı. Sağlık Bakanlığı tarafından 1985 yılında kendisine “Gastroenterolojik Cerrah” unvanı verildi.

Tıp dünyasında “Virtüöz Cerrah” olarak bilinen ünlü cerrah Tarık Minkari 2010 yılında 85 yaşında iken solunum yetmezliği nedeniyle hayata veda etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze töreninde, dostu ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Oktay Duran, yaptığı konuşmada; Minkari’nin bu toplumun yetiştirdiği önemli kişilerden biri olduğunu, tıp dünyasına üstün hizmetlerde bulunduğunu ve topluma örnek olacak olan insanların başında geldiğini belirterek, Minkari’nin bütün problemleri güler yüzüyle ve ince zekâsıyla çözdüğünü, bunun da onun büyüklüğünü gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Minkari hakkında “Efsane Cerrah” adlı kitabı da yazan Duran, kitabında Minkari’nin yaptığı iyilikleri derlediğini belirterek, “Ona Efsane Cerrah adını ben taktım” dedi.

Minkari’nin iki yüz elli dört tıbbî makalesi ve on tıp kitabı vardır. Dünyanın pek yerine geziler yaptı, Gezginler Kulübü’nün de kurucularındandır. Emekli olduktan sonra edebiyat, gezi, gülmece ve anılarını yirmi beş kitapta toplayıp yayımladı. Ameliyatları “şiir gibi” olarak değerlendirilen Minkari, kalemini de “neşter”i kadar ustalıkla kullanıyordu. Hayattayken adına Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde bir anfi (derslik) düzenlenmiş tek ya da nadir insanlardan biridir.

“Geç kalmış olmanın kaygısı onu dursuz, duraksız bir yazmaya itmiştir. Doğasındaki mizah; her olguya ve her olaya mizaha en yakışır bir uygunluk içinde yaklaşması sonucu elde ettigi o şaşırtıcı birikimini, birbiri ardına yayınladığı kitaplarında bir kuyumcu sakınırlılığında kullanmaktadır.” (Tarık Dursun K.)

“Tarık Minkari, müthiş renkli, dopdolu bir hayat yaşadı. 1992’den sonra adım attığı yazarlık hayatında mizah düzeyi çok yukarılarda kitaplar yazdı. Tıp anılarını, gezi anılarını harika kitaplarla ölümsüzleştirdi. Posta gazetesinde köşe yazarlığı yaparken benim için yazdığı 2 Nisan 1997 tarihli o güzelim yazı o günden beri çalışma masamın arkasındaki panoda öylece duruyor. Onunla ve en yakın arkadaşı Aydın Boysan’la Mizah Müzesi’nde çok keyif aldığım söyleşiler gerçekleştirdik. Son yıllarda ortalığı saran, sağlık konusunda her an ahkâm kesen ama kendi ceplerini doldurmaktan başka dertleri olmayan, rantçı ‘medya doktorları’nın uzağında bir pırlantaydı sevgili Tarık Hoca… Hakiki bir doktor, hakiki bir insandı… Benim hastanelerle ve doktorlarla aram hiç iyi olmadı. Tek doktorum oydu hayatta deyim yerindeyse… Hayatımdaki en matrak tıbbi operasyonu da o yapmıştı. Birer birer giderken hakiki insanlar, azala azala yok olmaya doğru koşturuyoruz bu akla ziyan coğrafyada… Ah be Tarık hocam, (…) ne muhabbetler edecektik gözlerimizden yaş gelene dek güldüğümüz… Hep üst üste gelen bu kadar değerli kayba artık diyecek lafım da kalmadı… Oooof… oooooof!..” (Cihan Demirci).

BAŞLICA ESERLERİ:

ANI, GEZİ, GÜLMECE: Keyfimin Sepeti (1992), Bir Cerrahın Anıları 1 (1993), Bir Cerrahın Anıları 2 (1993), Anılar Portreler Tören 1 (1994), Anılar Portreler Tören 2 (1994), Bir Cerrahın Anıları 3: Şaştım Kaldım (1994), Hoş ya da Boş (1995), Neler Gördüm Neler? (1995), Bir Cerrahın Anıları 4 (1995), Yetmişin Baharında (1996), Coştum Koştum (1996), Koç Tıp Bayramı (1996), Alaska Kıyıları ve Kanada (1997), Norveç Kıyıları ve Cerrah Çelebinin Anıları (1997), İçim İçime Sığmıyor (1998), Seviyorum Geziyorum (1998), İskoçya Gezisi ve Çeşitlemeler (1998), Süveyş Kanalı Malta Adası Çelebinin Bonbonları (1999), İnsan Dünyanın Mikrobudur (2000), Binbir Surat Binbir Anı (2001), Yılların Ardından (2002), Çelebi Hem Geziyor Hem Gülüyor (2002), Meraklının Anıları (2002), Cerrah Çelebinin Boncukları (2002), İsrail ve Amerika Gezileri (2002), Dalmaçya Normandiya Fas ve Cebelitarık Gezileri (2002), Çin ve Japon Gezileri (2003), Anılar Sevildikçe Coşar (2004), Avustralya Yeni Zelanda Gezileri (2004), Moskova’dan St.Petersburg’a Su Yolu İle (2005), Önce Bayılt Sonra Ayılt (2006), Mizah Zekanın Zekatıdır: Tarık Minkari Kitabı (2007), Antarktik Yarım Adası Amazon Nehri Key West Gezileri (2007).

KAYNAK: Vitrindekiler (Cumhuriyet Kitap, 3 Aralık 1998), Türkiye’de Kim Kimdir (2000), Tanzimat’tan Bugüne Yazarlar Ansiklopedisi (2001), Ceyhan Usanmaz / Meraklının (Virgül, Subat 2003), Prof. Dr. Sadık Peker / Prof. Dr. Tarık Minkari’nin Cerrahi Tekniğine Kişisel Katkıları – Cerrah Yazar Tarık Minkari (2006), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009), Cihan Demirci / Demirci Minkari’yi Anlattı (Gerçek Gündem, 7 Ekim 2010), Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2011).

Tarık Minkari için yapılan aramalar

Tarık Minkari, Tarık Minkari biyografi, Tarık Minkari hayatı, Tarık Minkari özgeçmişi, Tarık Minkari hakkında, Tarık Minkari doğum yeri, Tarık Minkari fotoğraf, Tarık Minkari video, Tarık Minkari resim, Tarık Minkari kimdir?, Tarık Minkari kaç yaşında?, Tarık Minkari kaç yaşında öldü? Tarık Minkari nereli, Tarık Minkari memleketi Tarık Minkari ne zaman ve neden öldü? Tarık Minkari Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Tarık Minkari
Google'de ara: Tarık Minkari