Alpay İzer (1.1.1944, Erzurum – 20 Ekim 1989,[1] İstanbul) Türk sinema ve tiyatro sanatçısı, oyuncu, yazar.
Son yılları ve ölümü
Alpay İzer, uzun süre akciğer kanseri tedavi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 20 Ekim 1989’da öldü.[1] Sanatçının cenazesi bir gün sonra Teşvikiye Camii’nde öğle namazını müteakip kılındıktan sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi
“1944 yılında Erzurum’da doğan Alpay İzer, 1971’de İstanbul Belediye Konservatuarı’nın Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Profesyonel olarak çeşitli topluluklarda oyunculuk ve yönetmenlik yaptıktan sonra sinema ve televizyon filmleri için senaryolar yazdı.”
Yukarıdaki minik özgeçmişten sonra işin aslına gelelim;
Sinema kariyerine bir hayli tersten başlayan İzer, ilk olarak bir erotik/komedi filmde yer alır. Kariyerine “tersten” başlar çünkü, 75-80’li yılların büyük fenomeni erotik/komedi’ler genellikle sinema ve tiyatroda uzun sürelerden beri canhıraş bir şekilde çalışan ama cebine sadece bir veya iki günlük geçim paraları giren emektar sinemacıların en önemli geçim kaynağıdır. Kazım Kartal, Turgut Özatay gibi bir çok sinema emektarı, hayatlarını idame ettirebilmek için, gönülsüz de olsa bu filmlerde oynamış, az çok para kazanmış ve bir çoğu bu filmlerden sonra sinema kariyerini bitirmiş, ömrü vefa edenler 90’lı yıllarda tek tük çekilen iyi film ve dizilerde oynamış, son yıllarını da çalışarak geçirmiştir. Hadi Çaman, Ali Poyrazoğlu, Aydemir Akbaş, Bülent Kayabaş, Mete İnselel gibi aslen tiyatro kökenli oyuncular da, dönemin siyasi buhranından dolayı perdelerini sık sık kapamakta olan tiyatrolarından çıkıp bu filmlere yönelmiş ve ceplerini az da olsa doldurmuşlardır.
İşte tüm bu buhranlı zamanlarda bir tiyatrocu çıkıp, ilk adım olarak bir erotik/komedi filmde oynamayı tercih etmiştir. Daha doğrusu tercih etmemiş, zorunda kalmıştır. Çünkü ne “yıldız” olacak kadar yakışıklıdır, ne de ilk filminde önemli bir yan karakter oynayacak kadar da tecrübeli. Üstelik çok yakışıklı dahi olsa o dönemin tüm “yıldızları” senede bir iki film yapıp evlerinde oturduğundan ve ortalık türkücü filmleri kaynadığından, kendine yine yer bulamayacaktır. Kader bu ya, sesi de bir türkücü olacak kadar yanık değildir. O halde para kazanacak ve “bir yerden bir şekilde başlanacak” sinema kariyerinin ilk adımı erotik filmler olur. “Kokla Ama Koparma” adlı filmle başlar sinema serüveni. Ardından komedi yanı daha ağır basan ama kıyında köşesinde erotik çağrışımlar da taşıyan Ali Poyrazoğlu’lu ve Aydemir Akbaş’lı birkaç filmde oynar ve yıl 1975’i gösterdiğinde, bizim kanaatimizce –ve eminim ki sizler için de öyledir- en iyi performansını sergilediği “Bitirimler Sınıfı” adlı filmde Selim karakterini canlandırır. Bu öyle bir karakterdir ki ve Alpay İzer bu role öylesine hayat vermiştir ki, izleyici bu filmi izledikten sonra eminim “keşke erotik/komedilerde oynamasaydı da hep böyle yan karakterle var olsaydı” demekten kendini alamamıştır.
Genel olarak iki parça halinde değerlendirilecek filmin ilk kısmı okulda öğrenciler arasında, diğer kısmı da öğrencilerin tatil için geldikleri bir otel ve plajında geçmektedir. İşte Selim karakteri de –yani Alpay İzer- filmin ikinci bölümlerindeki tatil sahnelerinde kendini gösterir. Selma öğretmene (Perihan Savaş) tıpatıp benzeyen sevgilisini herkesten kıskandığı için psikolojisi bozulan bir karakteri çok başarılı bir oyunculuk performansı ile vermiştir İzer. Sonlara doğru karısını öldürmüş ve olaya bir kaz süsü (botla denize açıldıklarında bot devrilir) vererek kurtulmaya çalışmış ama Sezer’in (Sezer İnanoğlu) tüm olayları başından beri takip etmesi ve durumu önce hocasına sonra da polise söylemesi ile yakalanır ve filmdeki görevi biter. Eminim ki Alpay İzer’in adını bilmeyenler ve isim olarak onu hatırlamayanlar dahi oynadığı bu rol kendilerine hatırlatıldığında, mutlak suretle İzer’i anımsayacaklardır.
Bu filmdeki başarılı grafiğinden sonra,Türk Sineması’nın “ustasız ustası” *Lütfi Ö. Akad’ın “Diyet” adlı Ömer Seyfettin uyarlamalarının ilk filminde Veli Çelebi karakterini canlandırmış, çalışılabilecek en usta isimle bir kez dahi olsun çalışma şerefine nail olarak, öyle sanıyorum ki hem mutlu olmuş, hem de filmografisinde böyle bir film yer aldığı için her daim gurur duymuştur.
74-76 yılları arası “Kolombo Şakir”, ”Mahallede Şenlik Var”, ”Canavar Cafer”, ”Parayla Değil Sırayla”, “Sokak Şarkıcıları” adlı erotik/komedilerin de senaryolarını yazan İzer, geriye dönüp baktığımızda 60’lı yıllarda bir çok çocuk oyunu da yöneterek hem para kazanmış, hem de çok sevdiği tiyatrodan ayrı kalmamak adına çalışmalarını sürdürmüştür.
75 yılında oynadığı bu filmin ardından,76 yılına kadar “Randevu”, “Çin İşi Japon İşi”, “Plaj Horozu”, “Yok Devenin Başı”, “Canavar Cafer”, “Mahallede Şenlik Var”, “Leş Kargaları”, “Kolombo Şakir”, “Arzu Bitmeyen Şarkı” adlı erotik/komedi filmlerinde oynar.76 yılının sonlarına doğru da, bir adet macera filmi sıkıştırır araya İzer. Filmin adı “Kan Kardeşler” dir. Filmde bir avukatı canlandırırken de başarı grafiği yüksektir ama asla Bitirim Kardeşler’deki Selim karakterinin ötesine geçemez. Çünkü o karakter öyle bir karakterdir ki, her sinema oyuncusunun başına kariyeri boyunca bir iki defa anca denk gelir.
76’dan 79 yılına kadar sinemaya ara verir.Hiç bir filmde oynamaz.*Dostlar Tiyatrosu’nda oyunlar oynar ve geçimini sağlar.79-80 arası “Aşk Şarabı” ve “Öttür Kuşu Ömer” adlı iki erotik/komedide ve dört adet Kemal Sunal filminde yan karakterlerde oynar. “Bekçiler Kralı” ve “Devlet Kuşu” adlı filmlerde bakkal karakterlerini, “Umudumuz Şaban” filminde üç kağıtçı muhtar Yaşar Şereflikoç karakterini, “Zübük” filminde de avukat Burhan karakterini canlandırır.
6 sene ara verdiği sinema kariyerine 1986 yılında *“Perihan Abla” dizisi ile dönüş yapan Alpay İzer, dizide kahveci Saffet karakterini uzun bir süre boyunca başarı ile canlandırır.
1987 yılında son filmi olan “Yasemin” filmi ile Yeşilçam’a, 1990 yılında da hayata “veda“ eder…
Filmografi:
Senaryo:
- Sokak Şarkıcıları 1974
- Parayla Değil Sırayla 1975
- Canavar Cafer 1975
- Kolombo Şakir 1976
- Mahallede Şenlik Var 1976
- Oyuncu:
- Kokla Ama Koparma 1975
- Çapkın Kızlar 1975
- Gariban Şakir 1975
- Ah Bu Gençlik 1975
- Bitirimler Sınıfı 1975
- Diyet 1975
- Randevu 1975
- Çin İşi Japon İşi 1975
- Plaj Horozu 1975
- Yok Devenin Başı 1975
- Canavar Cafer 1975
- Mahallede Şenlik Var 1976
- Leş Kargaları 1976
- Kolombo Şakir 1976
- Arzu Bitmeyen Şarkı 1976
- Kan Kardeşler 1976
- Bekçiler Kralı 1979
- Umudumuz Şaban 1979
- Öttür Kuşu Ömer 1979
- Aşk Şarabı 1979
- Devlet Kuşu 1980
- Zübük 1980
- Perihan Abla 1986
- Yasemin 1987
Alpay İzer için yapılan aramalar
Alpay İzer, Alpay İzer biyografi, Alpay İzer hayatı, Alpay İzer özgeçmişi, Alpay İzer hakkında, Alpay İzer doğum yeri, Alpay İzer fotoğraf, Alpay İzer video, Alpay İzer resim, Alpay İzer kimdir?, Alpay İzer kaç yaşında?, Alpay İzer kaç yaşında öldü? Alpay İzer nereli, Alpay İzer memleketi Alpay İzer ne zaman ve neden öldü? Alpay İzer Ölüm nedeni?
Twitter'de ara: Alpay İzer
Google'de ara: Alpay İzer