Ali Fuat Cebesoy (23 Eylül 1882[2][3], Salacak, Üsküdar, İstanbul – 10 Ocak 1968, İstanbul), Türk asker ve siyasetçi.
Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ile Harp Okulu yıllarında sınıf arkadaşı idi. Türkiye’nin işgali sırasında İzmit’ten Ankara’ya ilerleyen İngiliz birliklerine ateş açma emrini vererek şimdiki adı Alifuatpaşa tren istasyonu olan mahalde durdurması nedeniyle Türk Kurtuluş Savaşı’nı fiilen başlatan ilk komutan oldu ve savaş boyunca önemli görevler üstlendi. Yine Kurtuluş Savaşı yıllarında üstlendiği Moskova Büyükelçiliği görevini başarıyla yürüttü ve Türkiye’nin kuzeydoğu sınırlarını belirleyen Moskova Antlaşması’nı imzaladı. Milletvekili olarak başladığı siyâsî yaşamında Türkiye’nin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurucularından birisi olup sonrasında İzmir Suikastı sanığı olarak Orgeneral rütbesindeyken İstiklâl Mahkemeleri tarafından yargılandı.
1931’de siyasete dönerek TBMM başkanlığı, bayındırlık bakanlığı ve ulaştırma bakanlığı yaptı. 1948’den itibaren siyasete Demokrat Parti’de devam etti. 27 Mayıs Darbesi’nden sonra Yassıada Mahkemeleri’nde yargılandı.
Ölümü
10 Ocak 1968 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti. Hiç evlenmemişti. Sakarya’nın Geyve ilçesi İsmini verdiği eski belde Alifuatpaşa mahallesinde Merkez Camii’nin avlusunda gömülüdür. Ailesi yerinde kalmasını istediğinden Ankara’daki Devlet Mezarlığı’na nakledilmemiştir. Aynı beldedeki müzede kendisine ait kişisel eşyalar, fotoğraflar ve dokümanlar mevcuttur.
Ali Fuat Cebesoy kimdir ?
Ali Fuat Cebesoy 23 Eylül 1882 tarihinde İstanbul Salacak’ta dünyaya geldi. İlk öğrenimini Erzincan’da, orta öğrenimini İstanbul’da bulunan Saint Joseph Lisesi’nde tamamladı. Sonrasında babasının gönülsüzlüğüne rağmen Harp Okulu’na girdi. Burada Mustafa Kemal Atatürk ile aynı sınıfa düştü. Daha sonra 11 Ocak 1905 tarihinde akademiden 8. olarak mezun oldu. Beyrut’ta kıta hizmetinde bulundu. Trablusgarp ve Balkan Muharebeleri’nde yer aldı. 1. Dünya Savaşı zamanında gerçekleşen Kanal Harekatı’nda büyük başarılar kazandı. Milli Mücadele döneminde Doğu Anadolu cephesinde 16. kolorduda 5. Tümen’in komutanlığı yaptı. Bunun yanında Batı Cephesi’nde Yunanlara karşı mücadele etti.
SİYASİ HAYATI
10 Mayıs 1921’de Ankara’ya dönerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde siyasi çalışmalar içerisine girdi. Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin başkanlık görevini yürüttü. Türkiye’nin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurucularındandır. Bayındırlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve TBMM Başkanlığı yaptı. 1946’da Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa ederek Demokrat Parti’ye katıldı. 1950 senesinde Eskişehir, 1954 ve 1957 seçimlerinde de İstanbul’dan milletvekili seçildi.
Ayrıca hayatı boyunca birçok eser yazan Ali Fuat Cebesoy 10 Ocak 1968’de İstanbul’da yaşamını yitirdi. Cenazesi Geyve civarındaki Alifuatpaşa beldesinde bulunan Merkez Camii’nin avlusunda toprağa verildi.
ESERLERİ
Birüssebi – Gazze Meydan Muharebesi ve 20. Kolordu
Milli Mücadele Hatıraları
Moskova Hatıraları
Siyasi Hatıralar
Mektep Arkadaşım Atatürk
Mustafa Kemal – Milli Lider
Ali Fuat Cebesoy için yapılan aramalar
Ali Fuat Cebesoy, Ali Fuat Cebesoy biyografi, Ali Fuat Cebesoy hayatı, Ali Fuat Cebesoy özgeçmişi, Ali Fuat Cebesoy hakkında, Ali Fuat Cebesoy doğum yeri, Ali Fuat Cebesoy fotoğraf, Ali Fuat Cebesoy video, Ali Fuat Cebesoy resim, Ali Fuat Cebesoy kimdir?, Ali Fuat Cebesoy kaç yaşında?, Ali Fuat Cebesoy kaç yaşında öldü? Ali Fuat Cebesoy nereli, Ali Fuat Cebesoy memleketi Ali Fuat Cebesoy ne zaman ve neden öldü? Ali Fuat Cebesoy Ölüm nedeni?
Twitter'de ara: Ali Fuat Cebesoy
Google'de ara: Ali Fuat Cebesoy