Ertem Eğilmez

Ölüm Nedeni: Kanser
Öleli tam: 35 yıl, 2 ay, 16 gün olmuş.
Öldügünde: 60 yaşındaydı.

Ertem Eğilmez (18 Şubat 1929, Trabzon – 21 Eylül 1989, İstanbul), Türk senarist, yapımcı ve yönetmen. Geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken kalabalık kadrolu güldürüleriyle Türk sinemasında bir tarz oluşturan Eğilmez, meslek hayatı boyunca 44 film yönetti, 5 senaryo kaleme aldı ve 97 filmin yapımcılığını üstlendi. Aralarında Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda ve Zeki Alasya gibi oyuncuların Türk sinemasında varlık göstermesine öncülük etti.


18 Şubat 1929’da Trabzon’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Konya’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra dükkân açıp bakkallık yaptı. Askerlik sonrasında, 1954’te Refik Erduran ile birlikte Çağlayan Yayınevi’ni kurdu. Aynı yıl yine Erduran ve Haldun Sel’le birlikte, birçok karikatüristin yetiştiği Tef adlı mizah dergisini çıkarmaya başladı. Yayın dünyasında çıkardığı cep kitapları ile bir devrim yaptı. Kemal Tahir’e, Mayk Hammer takma adıyla polisiye romanları yazdırdı. Cep kitapları işinde batınca Türkiye’nin ilk langırt makinelerini getirtti[1].

1961 yılında Efe ve 1964 yılında Arzu Film şirketini kurarak sinemacılığa başladı. 1961’de Yaman Gazeteci filmiyle yapımcılığa, 1964’te de Fatoş’un Fendi Tayfur’u Yendi ile yönetmenliğe adım attı. Bir Millet Uyanıyor’la 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi tarihsel film ödülünü kazandı.

Her türü denediyse de, çoğunlukla kolay izlenen ve geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken güldürüler yönetti. 1960’lı yıllardaki popüler aşk filmlerinin ardından, 1970’li yıllarda sevgi, dostluk ve güncel olayları güldürü öğesiyle kaynaştırdığı duygusal güldürülere yöneldi. Genellikle aynı oyuncu kadrosunu kullandığı ve ileride “Arzu Film Güldürüleri” diye adlandırılacak bu filmlerde zaman zaman toplumsal eleştiriye de yer veriyordu. Özellikle 1973’te çektiği Canım Kardeşim, insancıl tavrı, hüzünle güldürüyü kaynaştıran havası ve yer yer ulaştığı şiirsel anlatımıyla dikkati çeker.

Karakter oyuncularına başrol veren, Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, İlyas Salman, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen ve Ayşen Gruda gibi güldürü oyuncularının sinemada başarı kazanmalarında payı olan Eğilmez, filmleştirilmesi oldukça güç sayılan Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı romanını 1975’te beyaz perdeye aktardı. Hababam Sınıfı’nın başarısı üzerine Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde ve son olarak da Hababam Sınıfı Güle Güle adlı dört devam filmi çekti.

1980-81 sezonunda Kanlı Nigar adlı müzikli oyunu sahneye koyan Eğilmez, bir süre uzak kaldığı sinemaya 1984’te Namuslu filmiyle geri döndü. 1980 yılında yaptığı Banker Bilo ve 1984 yılında yaptığı Namuslu filmleriyle, Türkiye’nin temel sorunlarını kendi mizahi bakış açısıyla ele aldı. Geniş ilgi gören Namuslu’yu, ticari açıdan başarısız olan Aşık Oldum (1986) ile gişede büyük bir başarı elde eden Arabesk (1988) izledi. 21 Eylül 1989’da İstanbul’da 60 yaşında hayatını kaybetti.[2]

Ertem Eğilmez kimdir? Ne zaman ve neden öldü? Ertem eğilmez filmleri
Türk sinemasının efsane yönetmenleri arasında yer alan Ertem Eğilmez yaklaşık 33 yıl önce aramızdan ayrıldı. Geriye bıraktığı muhteşem filmler kaldı. Eğilmez’in içerisinde harika filmler bulunan biyografisi araştırılıyor. Peki, Ertem Eğilmez kimdir? Ne zaman ve neden öldü? İşte Ertem eğilmez filmleri ve hayatı…
Giriş Tarihi: 25.02.2022 11:54Güncelleme Tarihi: 25.02.2022 11:54
A+A-
Ertem Eğilmez kimdir? Ne zaman ve neden öldü? Ertem eğilmez filmleri
Ertem Eğilmez deyince aklımıza ilk olarak Hababam Sınıfı geliyor. Oysa ki Eğilmez’in bu filminin yanı sıra Banker Bilo, Canım Kardeşim, Süt Kardeşler gibi onlarca güzel eseri bulunmaktadır. Bu bağlamda, Ertem Eğilmez kimdir? Ne zaman ve neden öldü? İşte Ertem eğilmez filmleri ve biyografisi…

Ertem Eğilmez kimdir? Ne zaman ve neden öldü? Ertem eğilmez filmleri

ERTEM EĞİLMEZ KİMDİR?
Ertem Eğilmez, 18 Şubat 1929 tarihinde Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta eğitimini Konya’da bitiren Eğilmez, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okumaya başladı. Buradaki eğitimini de tamamladıktan sonra bir süre bakkal dükkanı işletti. Vatani görevini yerine getirmek için bakkallığı bırakan Eğilmez, askerlik dönüşü Refik Erduran ile birlikte 1954 senesinde Çağlayan Yayınevi’ni kurdu. Aynı sene “Tef” dergisini çıkaran ekipte yer aldı.

Ertem Eğilmez kimdir? Ne zaman ve neden öldü? Ertem eğilmez filmleri

CEP KİTAPLARI BASTI
İlerleyen dönemlerde cep kitapları basan Ertem Eğilmez, bu kitaplarla büyük ses getirdi. Bir süre sonra cep kitapları işi kötüye gidince, Türkiye’ye langırt masalarını getirmeye ve satmaya başladı.

Ertem Eğilmez kimdir? Ne zaman ve neden öldü? Ertem eğilmez filmleri

1964 senesinde “Arzu Film” isimli yapım şirketini kurdu. Aynı sene çektiği “Yaman Gazeteci” filmiyle yapımcılığa başlayan Eğilmez, yine aynı sene çektiği “Fatoş’un Fendi Tayfur’u Yendi” filmiyle de yönetmenliğe başladı.

Ertem Eğilmez kimdir? Ne zaman ve neden öldü? Ertem eğilmez filmleri

HABABAM SINIFI SERİSİYLE TANINDI
1967 senesinde sinema sektörüne girdikten sonra ki ilk ödülünü kazandı.
Sinemanın her türünde (romantik, komedi, drama) filmlere imza atan Ertem Eğilmez, özellikle komedi türündeki “Hababam Sınıfı” serisiyle tanınmıştır.

En son “Arabesk” filmi olmak üzere toplam 44 filmin yönetmenliğini, en son “Milyarder” olmak üzere 5 filmin senaristliğini, yine en son “Milyarder” olmak üzere 97 filmin yapımcılığını üstlendi.

Ertem Eğilmez kimdir? Ne zaman ve neden öldü? Ertem eğilmez filmleri

ERTEM EĞİLMEZ NE ZAMAN NEDEN ÖLDÜ?
Ertem Eğilmez, 21 Eylül 1989 tarihinde İstanbul’da 60 yaşındayken Kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Ertem Eğilmez için yapılan aramalar

Ertem Eğilmez, Ertem Eğilmez biyografi, Ertem Eğilmez hayatı, Ertem Eğilmez özgeçmişi, Ertem Eğilmez hakkında, Ertem Eğilmez doğum yeri, Ertem Eğilmez fotoğraf, Ertem Eğilmez video, Ertem Eğilmez resim, Ertem Eğilmez kimdir?, Ertem Eğilmez kaç yaşında?, Ertem Eğilmez kaç yaşında öldü? Ertem Eğilmez nereli, Ertem Eğilmez memleketi Ertem Eğilmez ne zaman ve neden öldü? Ertem Eğilmez Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Ertem Eğilmez
Google'de ara: Ertem Eğilmez