Kadir Mısıroğlu

Ölüm Nedeni: çoklu organ yetmezliği
Öleli tam: 4 yıl, 10 ay, 24 gün olmuş.
Öldügünde: 86 yaşındaydı.

Kadir Mısıroğlu (24 Ocak 1933, Akçaabat-5 Mayıs 2019, İstanbul), Türk yazar, avukat ve gazeteci.

1964’te Sebil adlı yayınevini kuran ve Sebil dergisini çıkaran Mısıroğlu, elliden fazla kitap yayımlamıştır.[1] Atatürk aleyhtarlığıyla tanınan ve tenkit içeren yayınları ve konuşmaları nedeniyle hakkında pek çok dava açılan ve hapis cezası alan Mısıroğlu 1974 yılında genel af ile serbest kaldı ve siyasete atılarak Millî Selamet Partisi’ne girdi. 12 Eylül Darbesi’nden sonra yurt dışına gitti. 1983 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı ve İngiltere’ye iltica etti. 1991’de Türkiye’ye döndü. 5 Mayıs 2019’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

1933 yılında Trabzon’un Akçaabat ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Akçaabat’ta, lise öğrenimini Trabzon Lisesi’nde tamamladı. 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi.

Fakülte yıllarından itibaren hukuktan çok tarihe ilgi duydu ve Türkiye’nin yakın tarihi ile alakalı araştırmalar yapmaya yöneldi. Gençlik yıllarında çeşitli gazete ve dergilerde takma adlarla yazılar yayımladı.

1961 yılında Aynur Aydınaslan ile evlendi. Bu evlilikten Abdullah Sünusi (1963), Fatıma Mehlika (1965), Mehmet Selman (1973) isimli üç çocuğu oldu.[2]

1964 yılında Sebil Yayınevi’ni kurdu ve Lozan Zafer mi, Hezimet mi? kitabının birinci cildini bu yayınevinin ilk kitabı olarak yayımladı. Rıza Nur tarafından 1935’te yazılmış Hayat ve Hatıratım adlı kitabını 1968 yılında yayımladı.[3]

Bir konuşması sırasında Mısıroğlu, 2016

1970 yılında genişletilmiş ikinci baskısını yayımladığı Lozan Zafer mi, Hezimet mi? kitabı 5816 sayılı Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında kanuna istinaden toplatıldı ve Mısıroğlu hakkında dava açıldı. 1970 yılının Ocak ayında Millî Türk Talebe Birliği’nde Harf Devrimi ile alakalı verdiği bir konferanstaki sözleri nedeniyle de hakkında dava açıldı, yedi yıl hapis cezası aldı. Eskişehir Sivil Cezaevi ve İstanbul Sağmalcılar Cezaevi’nin ardından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yattı ve daha sonra Cerrahpaşa Tip Fakültesi Psikiyatri Kliniği’nden rapor aldı. 1974 yılında serbest kaldı, Lozan Zafer mi Hezimet mi? kitabı ile ilgili dava da bu af ile karara varılmadan düştü.

Kadir Mısıroğlu için yapılan aramalar

Kadir Mısıroğlu, Kadir Mısıroğlu biyografi, Kadir Mısıroğlu hayatı, Kadir Mısıroğlu özgeçmişi, Kadir Mısıroğlu hakkında, Kadir Mısıroğlu doğum yeri, Kadir Mısıroğlu fotoğraf, Kadir Mısıroğlu video, Kadir Mısıroğlu resim, Kadir Mısıroğlu kimdir?, Kadir Mısıroğlu kaç yaşında?, Kadir Mısıroğlu kaç yaşında öldü? Kadir Mısıroğlu nereli, Kadir Mısıroğlu memleketi Kadir Mısıroğlu ne zaman ve neden öldü? Kadir Mısıroğlu Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Kadir Mısıroğlu
Google'de ara: Kadir Mısıroğlu