Talip Apaydın

Ölüm Nedeni: yaslilik
Öleli tam: 10 yıl, 2 ay, 9 gün olmuş.
Öldügünde: 90 yaşındaydı.

Talip Apaydın (28 Ekim 1923; Polatlı, Ankara – 27 Eylül 2014; Ankara), Türk toplumcu yazardır.

Talip Apaydın, 1926 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. Hikaye ve roman yazardır. Aynı zamanda şairdir. Polatlı’ya bağlı Ömerler Köyü’nde doğmuş ve çocukluğunu burada geçirmiştir. Çocukluğu yoksulluk ve çeşitsi sıkıntılar içerisinde geçmiştir. İlk okulu ise Beypazarı’nda tamamlamıştır. Daha sonrasında ise eğitim hayatına Çiftler Köy Enstitüsü’nde devam etmiştir. 1943 yılında buradan mezun olduktan sonra Gazi Enstitüsü Müzik Bölümü’nü bitirmiştir. Ardından hayatının bir kısmını çeşitli okullarda öğretmenlik yaparak geçirmiştir. Adil Talip imzasını eserlerinde kullanmıştır.

İlk olarak 1946 yılında Kars Cılavuz Köy Enstitüsü’ne Türkçe ve müzik öğretmeni olarak atanmıştır. Burada yedi ay kadar öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara Yedek Subay Okulu’nda askere alınmıştır. İki yıl boyunca Ayaş ve Çubuk mevkilerinde askerlik yapmıştır. Anadolu’nun çeşitli köy okullarında öğretmenlik ve gezici başöğretmenlik görevlerinde de bulunmuştur. Yine bu dönemlerde Halise Hanım ile evlenmiştir. Evlendiği dönemde ise Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü’nün sınavlarını dışarıdan vermiş ve bu okuldan 1954 yılında mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği evlilikten Aydın Toprak, Su ve Güneş adında üç çocuğu olmuştur. 1961 yılında ise Türkiye Öğretmenler Sendikası yönetim kurulunda yer almıştır. 1970 yılına gelindiğinde Dil Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine kabul edilmiştir. 1976 yılında öğretmenlik mesleğinden emekli olmuştur. Öğretmenlikten emekli olunca Milli Eğitim Bakanlığı danışmanlığına atanmıştır. 1979 yılında ise bu görevinden de ayrılmıştır. Birçok farklı eseri hakkında davalar açılarak toplansa da davaların hepsinden beraat etmiştir.

Yazarın dünyaya olan bakışı ve sanat anlayışı henüz köy enstitüsünde okurken şekillenmeye başlamıştır. Bu okulda aldığı eğitimler sayesinde Anadolu’ya edebiyata ve folklor gibi unsurlara ilgi duymaya başlamıştır. Yazarın ilk yazısı olan “Karın Ağrısı” Köy Enstitüleri Dergisi’nde basılmıştır. Ardından “Alkışlar” adlı şiiri yine aynı dergide yayımlanmıştır. Bu derginin yanı sıra birçok farklı dergide de şiirleri yer almıştır.

Yazar şiir ve yazıları kaleme almaya birçok farklı dergide 1948 – 1952 yılları arasında devam etmiştir. Aynı yıllarda köyde edindiği gözlemleri de kaleme almaya başlamıştır. 1952 yılına gelindiğinde kitap halinde basılan ilk eseri ise “Bozkır Günleri” olmuştur. Bu eserinde yazar İç Anadolu’nun bozkırlarını okuyucuya sunmuş ve hissettirmeyi başarmıştır. Özellikle yazarın kaleme aldığı coğrafyada yetişmiş olması eserin detaylarında önemli bir yer kaplamaktadır. Sanat hayatının ilk yıllarında daha çok yazdığı şiirler ile ön plana çıkmıştır. Yazdığı şiirlerde ise birçok farklı ünlü yazarın etkisi gözlemlenebilmekteydi. Öğrencilik yıllarındayken birçok farklı ünlü yazarın şiirlerini neredeyse ezbere bildiğinden kaleme aldığı şiirlerde de bu etkilerin görülmesi kaçınılmaz olmuştur. Şiirlerinde bozkırdan, topraktan ve toplumsal duyarlılıktan söz etmiştir. Kendisi köy enstitüsü çıkışlı olmasına rağmen halk şiirleri formlarına yönelmemiştir. Genellikle serbest ölçüde şiirler kaleme almıştır. Diğer tüm eserlerinde olduğu gibi şiirlerinde de daha çok toplumcu bir yazar görünümünü okuyuculara sunmuştur.

Apaydın, “Bozkırda Günler” ve “Susuzluk” adlı kitaplarından sonra yoğun bir şekilde roman ve hikaye türlerinde eserler kaleme almaya başlamıştır. Yazarın ilk romanı olan “Sarı Traktör” ise 1958 yılında basılmıştır. Roman ana teması ve içerisinde barındırdığı karakterleri ile okuyucuyu etkilemeyi başarmıştır. Ardından ikinci romanı 1959 yılında “Yabükü’nde” basılmıştır. Yazar bu romanında ise köylüler arasında yer alan su ve toprak savaşını ele almıştır. İlk iki romanından sonra sıklıkla yeni romanlar ele almıştır.

Vefatı
Hayatı boyunca kaleme aldığı eserler ile birçok farklı ödül kazanmıştır. Mandralı Roman Ödülü, Orman Kemal Roman Armağanı, TRT Yayınlanmış Radyo Oyunları Sanat Ödülleri, aldığı ödüllerdir. 2014 yılında ise doğduğu Ankara’da 88 yaşında iken vefat etmiştir.

Talip Apaydın Eserleri
Roman
Sarı Traktör Yarbükü Emmoğlu Ortakçılar Ferhat ile Şirin Toprağa Basınca Define Yoz Davar Toz Duman İçinde Tütün Yorgunu Kente İndi İdris Vatan Dediler

Öykü
Ateş Düşünce Öte Yandaki Cennet Koca Taş O Güzel İnsanlar Yolun Kıyısındaki Adam Yangın (Çocuklar için)

Talip Apaydın için yapılan aramalar

Talip Apaydın, Talip Apaydın biyografi, Talip Apaydın hayatı, Talip Apaydın özgeçmişi, Talip Apaydın hakkında, Talip Apaydın doğum yeri, Talip Apaydın fotoğraf, Talip Apaydın video, Talip Apaydın resim, Talip Apaydın kimdir?, Talip Apaydın kaç yaşında?, Talip Apaydın kaç yaşında öldü? Talip Apaydın nereli, Talip Apaydın memleketi Talip Apaydın ne zaman ve neden öldü? Talip Apaydın Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Talip Apaydın
Google'de ara: Talip Apaydın