Ümit Kaftancıoğlu (1935 – 11 Nisan 1980), Türk yazar, derlemeci ve radyo programcısı.
Asıl adı Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu, Ardahan’ın Hanak ilçesine bağlı Koyunpınarı (eski adı Saskara) köyünde doğdu. Halk aşıklarının, söz sohbet bilenlerin dizinin dibinde destan, masal, türkü, efsane dinleyerek büyüdü. Okuma ve yazmayı çok küçük yaşta öğrendi. İlkokulu bitirdikten sonra köy enstitüsüne girmek için yollara düştü. 1957’de Cılavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdi. Üç yıl kadar Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul, Rize’nin Pazar ilçesinde ortaokul öğretmenliği yaptı.[kaynak belirtilmeli] 1961’de Balıkesir Necatibey Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünü bitirdi. Bir süre Türkçe öğretmenliği yaptı. Türlü soruşturmalardan sonra öğretmenlikten uzaklaştırıldı.
1974’te TRT’de yapımcı olarak çalışmaya başladı. Dönemeç adlı hikâyesiyle 1970 TRT Büyük Ödülü’nü aldı. Köy Odası programlarını hazırlayan ekibin sorumlusu oldu. Hakullah adlı röportajıyla 1972 Ali Naci Karacan Birincilik Armağanı’nı aldı.
11 Nisan 1980 gününün sabahı evinden işe gitmek üzere dışarı çıktığında silahlı saldırıya uğradı.[1] Sırtına ve göğsüne isabet eden 5 kurşun nedeniyle ağır yaralanan Kaftancıoğlu, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.[2] Olaydan sonra tutuklanan Ahmet Mustafa Kıvılcım, polise verdiği ifadede Kaftancıoğlu’nu “solcu olduğu için” öldürdüğünü söyledi.[1] Kıvılcım, Askeri Mahkeme tarafından ömür boyu hapse mahkûm edildi; fakat cezası Askeri Yargıtay tarafından bozuldu ve 4 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.[1]
ÜMİT KAFTANCIOĞLU NASIL ÖLDÜ?
11 Nisan 1980 sabahı Ümit Kaftancıoğlu, 13 yaşındaki kızı Pınar’ı okula bırakmak için Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi Ünsal Sokak’taki evinden çıktı. Kızıyla arabaya yürüdükleri sırada eşi Nurcan Kaftancıoğlu, kızının beslenme çantasına elma koyup koymadığını hatırlayamayınca babasının peşinden giden kızını eve çağırdı.
Geri dönüp annesiyle konuşan Pınar Kaftancıoğlu babasının yanına giderken iki kişi Ümit Kaftancıoğlu’na yaklaştı. Saldırganlar art arda ateş etmeye başladı. Ümit Kaftancıoğlu, kızının gözleri önünde 5 yerinden vurulmuştu. Saldırganlar daha sonra çalıntı olduğu anlaşılacak lacivert bir otomobille olay yerinden uzaklaştı.
Hastaneye kaldırılan Ümit Kaftancıoğlu, 45 yaşında hayatını kaybetti.
Ümit Kaftancıoğlu, 12 Nisan 1980 günü Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. İstanbul Radyosu önünde yapılması planlanan törene Sıkıyönetim Komutanlığı izin vermedi.
ÜMİT KAFTANCIOĞLU’NU KİM ÖLDÜRDÜ?
Suikastin ardından tutuklanan Ahmet Mustafa Kıvılcım, polise verdiği ifadede Ümit Kaftancıoğlu’nu ‘solcu olduğu için’ ve 4 Nisan 1980’de öldürülen İsmail Gerçeksöz’ün intikamını almak için ‘Müslüman Kardeşler Örgütü’ adına öldürdüğünü söyledi. Öldürme emrini ise Ülkücü Gençlik Derneği Başkanı Hasan Küçük’ün verdiğini itiraf etti. Cinayeti İrfan Çakırca ile birlikte işlediklerini, Yusuf Teke adlı suç ortaklarının da arabayla onları olay yerinden kaçırdığını söyledi. Polis diğer sanıkları aramaya başladı ancak çoktan yurt dışına kaçmışlardı. Daha sonra ifadesini değiştiren Ahmet Mustafa Kıvılcım, Askeri Mahkeme tarafından ömür boyu hapse mahkum edildi fakat cezası Askeri Yargıtay tarafından bozuldu ve 4 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.
O dönemde teröre kurban gidenlerin yakınlarına bağlanan maaş, Kaftancıoğlu ailesine bağlanmadı. Nurcan Kaftancıoğlu, eşiyle ilgili şunları anlattı: “Böbreklerinde ciddi bir rahatsızlık vardı. ‘Sen ölürsen biz ne yaparız, hiç olmazsa çocukları düşün’ dediğimde ‘Beni eserlerim yaşatacak, çocuklarım benimle iftihar edecekler. Onlara bir şey bırakmıyorum ama bir raf dolusu kitap bırakıyorum’ derdi.”
Ümit Kaftancıoğlu’nun eşi Nurcan Kaftancıoğlu, edebiyat öğretmenliğinden emekli oldu. Bir oğlu ve bir kızı vardır. Doktor olan gelini Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı yaptı.
2005 yılından beri anısına her yıl ‘Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması’ düzenlenmektedir.
Ümit Kaftancıoğlu’nun mezarı
Eşi Nurcan Kaftancıoğlu Türkçe ve edebiyat öğretmenliğinden emeklidir. Bir oğlu bir kızı vardır. Doktor olan gelini Canan Kaftancıoğlu, CHP içinde siyaset yapmaktadır.[3]
2005 yılından beri anısına her yıl Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması düzenlenmektedir.
Öykü
Dönemeç (1972)
Çarpana (1975)
İstanbul Allak Bullak (1983)
Roman
Yelatan (1972)
Tüfekliler (1974)
Derleme
Köroğlu Kolları (1974)
Röportaj
Hakullah (1972)
Çocuk kitapları
Tek Atlı Tekin Olmaz (1973)
Kekeme Tavşan (1974)
Kan Kardeşim Doru Tay (1979)
Dört Boynuzlu Koç (1979)
Çizmelerim Keçeden (1979)
Altın Ekin (1979)
Hızır Paşa (1980)
Çoban Geçmez (1980)
Salih Bey (1981)
Şülgür Deresi (1981)
Ümit Kaftancıoğlu için yapılan aramalar
Ümit Kaftancıoğlu, Ümit Kaftancıoğlu biyografi, Ümit Kaftancıoğlu hayatı, Ümit Kaftancıoğlu özgeçmişi, Ümit Kaftancıoğlu hakkında, Ümit Kaftancıoğlu doğum yeri, Ümit Kaftancıoğlu fotoğraf, Ümit Kaftancıoğlu video, Ümit Kaftancıoğlu resim, Ümit Kaftancıoğlu kimdir?, Ümit Kaftancıoğlu kaç yaşında?, Ümit Kaftancıoğlu kaç yaşında öldü? Ümit Kaftancıoğlu nereli, Ümit Kaftancıoğlu memleketi Ümit Kaftancıoğlu ne zaman ve neden öldü? Ümit Kaftancıoğlu Ölüm nedeni?
Twitter'de ara: Ümit Kaftancıoğlu
Google'de ara: Ümit Kaftancıoğlu