Mehmed Fahri Kopuz

Ölüm Nedeni: Zatürre
Öleli tam: 56 yıl, 10 ay, 29 gün olmuş.
Öldügünde: 86 yaşındaydı.

Mehmed Fahri Kopuz (1882, İstanbul – 7 Ocak 1968, Ankara), Türk müziği bestecisi ve ud virtüözü.

1939 – 1961 yılları arasında Ankara Radyosu’nda görev yaptı. Çok sayıda saz eseri ve sözlü eser bestelemiş; eserleri külliyat şeklinde 1949 yılında yayınlanmıştır. Aynı zamanda bir lutiye olan Fahri Kopuz, eski sazları onarır ve ud yapardı.[1]

1882’de İstanbul’da doğdu. Babası, gümrük memuru Kadri Bey idi.[2] 1899-1903 yılları arasında Vefa Lisesi’nde öğrenim gördü.

Babası Kadri Bey ud çalardı. Kendisi de 15 yaşlarında önce Kanuna heves etti, daha sonra uda geçti. Çok genç yaşlarda katıldığı müzikli toplantılarda Abdülkadir Töre, Hoca Ziya Bey, Hacı Kirami Efendi gibi ustalardan yararlanma fırsatı buldu. Tanburi Cemil Bey’den lavta öğrendi; uzun yıllar onun çevresinde bulundu ve kendisine lavtasıyla eşlik etti.[3] Kanuni Hacı Arif Bey’den saz eserleri, Muallim İsmail Hakkı Bey’den fasıl, Zekaizade Ahmet Irsoy’dan usul öğrendi.

Liseden mezun olduktan sonra Şura-ı Devlet Mazbata Kalemi’nde memuriyete başlayan sanatçı; 1908 yılında Muallim İsmail Hakkı Bey’in kurduğu Mûsikî-i Osmanî Cemiyetinde eğitmenlik yaptı.[1]

I. Dünya Savaşı sırasında Harbiye Nezareti Süvari Dairesi’nde kâtip olarak görevli iken Çanakkale Savaşı’na katıldı ve savaşın bitimine kadar orada kaldı. 1916 yılında arkadaşları Reşad Erer, Kemani Haşim, Neyzen İhsan Aziz Bey, Kanuni Nazım Bey, Tanburi Ahmed Neşed Bey, hanende Arap Cemal, hanende Sıtkı, hanende Reşat Bey’lerle birlikte “Darüttalimi Mûsikî Cemiyeti”‘ni kurdu.[3] I. Dünya Savaşı sonrası işgal yıllarında Kaptanizade Ali Rıza Bey’in kurduğu “İstanbul Opereti’ nde çalıştı.[3] 1920 yılında “Nazari ve Ameli Ud Dersleri” adındaki metot çalışması yayınlandı.

Darülmuttalimi Mûsikî Cemiyeti’nin kurulması ile tanıştığı Hüseyin Sadeddin Arel ve Suphi Ezgi’den armoni, prozodi ve nazariyat dersleri aldı. Cemiyet 1931 yılında dağıldı ancak Fahri Kopuz’un gayreti ile 1934 yılında yeniden açıldı. Fahri Kopuz, bu topluluktaki çalışmalarını 1939’da Ankara Radyosu’na tayin edilinceye kadar sürdürdü.

1939’da Ankara Radyosu’nda göreve başlayan Kopuz, Radyoevi’nde nota kütüphanesini kurmakla görevlendirildi. Cevdet Kozanoğlu ile birlikte bu konuda büyük emeği geçti. Radyoda ayrıca “İncesaz” programlarını da yönetiyordu. Daha önce Darüttalimi Mûsikî’de bu tür toplu programların sunulmasını sağladığından, büyük bir gayretle işe sarıldı; binlerce notayı bizzat yazdı. Bugün bile Ankara Radyosu’nda kullanılan notaların çoğu onun yazmasıdır.[2] Geleneksel bir üslûp içinde güzel fasıl programları sundu ve hocalık etti. 1961 yılında ileri yaş nedeniyle emekliye ayrıldı.

Opera besteciliği de yapan sanatçı, Musahipzade Celal’in “Atlı Ases” ve “İstanbul Efendisi” adındaki eserlerini Türk Musikisi tonal sistemine göre bestelemiştir.

Emekli olduktan sonra birkaç kez radyoevine davet edilerek kendi bestesi olan “İstanbul Efendisi”nin seslendirilmesine yardımcı oldu. Meraklı gençlere evinde musiki dersleri vererek sayısız öğrenci yetiştirdi.

Fahri Kopuz altmışa yakın eser bestelemiştir. Sedat Öztoprak’ın meşhur Suzidil Saz Semaisi’ni birlikte bestelemişlerdir. Aynı zamanda iyi bir lutiye idi; zaman buldukça eski sazları onarır ve ud yapardı.

Fahri Kopuz Zatürre hastalığından 7 Ocak 1968 de Ankara’da 86 yaşında öldü. Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedildi.

Hadiye hanımla evli ve birisi kız üç çocuk babası olup, büyük oğlu Fethi Kopuz Cumhurbaşkanlığı Filarmoni Orkestrası’nda keman sanatçılığı yapmıştır. Fahri Kopuz, Türk Sanat Müziği ses sanatçısı İnci Çayırlı’nın da büyük dayısıdır.[4]

Mehmed Fahri Kopuz için yapılan aramalar

Mehmed Fahri Kopuz, Mehmed Fahri Kopuz biyografi, Mehmed Fahri Kopuz hayatı, Mehmed Fahri Kopuz özgeçmişi, Mehmed Fahri Kopuz hakkında, Mehmed Fahri Kopuz doğum yeri, Mehmed Fahri Kopuz fotoğraf, Mehmed Fahri Kopuz video, Mehmed Fahri Kopuz resim, Mehmed Fahri Kopuz kimdir?, Mehmed Fahri Kopuz kaç yaşında?, Mehmed Fahri Kopuz kaç yaşında öldü? Mehmed Fahri Kopuz nereli, Mehmed Fahri Kopuz memleketi Mehmed Fahri Kopuz ne zaman ve neden öldü? Mehmed Fahri Kopuz Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Mehmed Fahri Kopuz
Google'de ara: Mehmed Fahri Kopuz