Şahap Kocatopçu

Ölüm Nedeni: yaslilik
Öleli tam: 11 yıl, 11 ay, 23 gün olmuş.
Öldügünde: 96 yaşındaydı.

Şahabettin Şefkati Kocatopçu[1] (17 Şubat 1916,[2] İstanbul – 26 Nisan 2012[2]), Türk iş adamı, siyasetçi.

Galatasaray Spor Kulübü’nün en yaşlı üyesi, Divan Kurulu üyemiz Dr. Şahap Kocatopçu’yu kaybettiğimizi, büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

Kulübümüze bugüne kadar verdiği hizmetlerin yanısıra, ülkemizin en kritik yıllarında üstlendiği büyük sorumlulukları başarıyla yerine getiren merhum Şahap Kocatopçu’yu Camiamız ve ülkemiz minnetle anacaktır.

Merhuma Tanrı’dan rahmet, yakınlarına ve Camiamıza sabır dileriz.

Galatasaray Spor Kulübü

Şahap Kocatopçu
17 Şubat 1916 ‘da İstanbul da doğan Şahap Kocatopçu, Teşvikiye Erkek Okulu’nda başladığı ilköğrenimini Galatasaray Lisesi’nin ilk kısmında tamamladıktan sonra, 1936 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun olmuştur.

Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi’nde başladığı yüksek öğrenimine, kazandığı devlet bursu ile 1937 1940 yılları arasında Belçika da Faculte Polytechnique de Mons’da devam etmiştir. Belçika’nın Almanya tarafından işgali üzerine geri dönmek zorunda kalan Şahap Kocatopçu, bilahare gittiği ABD’de Massachusetts Institute of Technology’de mühendislik eğitimini tamamlayarak, metalurji alanında Master of Science ve seramik üzerine yaptığı çalışmalarla Sc.D. ünvanlarına hak kazanarak, 1945 yılında yurda geri dönmüştür.

Mecburi hizmetine 1945’de Sümerbank’da Etüt Tesis Müdürlüğü’nde, uzman olarak başlayan Kocatopcu, 1947 – 1951 yılları arasında Sümerbank Filyos Ateş Tuğla Fabrikası’nın kuruluşunda Fabrika İşletme Şefi olarak görev almıştır.

1952-1954 yılları arasında yeni kurulan Türkiye Çimento Sanayii A.Ş’ye Etüt Planlama Müdürü olarak atanan Kocatopçu, kurulması hedeflenen 8 çimento fabrikasının fizibilite ve ihalelerinin tamamlanmasında görev almıştır.

1954 yılında Türkiye Şişe ve Cam fabrikaları A.Ş’ye Genel Müdür olarak atanan Kocatopcu, bu görevini 1980 yılına kadar sürdürmüştür. 26 yıl süren bu görevi sırasında, Türkiye o tarihlere kadar tamamı ithal edilen düz camı önce üretmeye başlamış ve sonrada ihraç eder hale gelerek, bugün dünyanın sayılı üreticilerinden biri konumuna gelen şirketinin ve Türkiye cam sanayiinin gelişmesinde görev almıştır.

27 Ağustos 1960’dan itibaren 24. ve 25. Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinde Sanayi Bakanı olarak görev alan Şahap Kocatopçu, 8 aydan kısa süren bakanlığı döneminde bölgesel sanayileşme farklarının ortadan kaldırılması amacıyla, doğu bölgelerinde küçük sanayi sitelerinin kurulmasının hayata geçmesini ve Ereğli Demir Çelik tesislerinin kuruluş anlaşmalarının tamamlanmasını sağlamış; 14 Nisan 1961’de istifa ederek bu görevinden ayrılmıştır.

Profesyonel yönetici olarak çalıştığı süre içinde, Kocatopçu kuruluşuna öncülük ettiği Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun 1962 -1966 yılları arasında ilk başkanlığını yapmış ve yine 1962 yılında Türkiye Sevk ve İdare Derneği’ni kurarak, 1975 yılına kadar bu derneğin başkanlığı ile Ekonomik ve Sosyal Etütler Konferans Heyeti’nin Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlenmiştir.

Sahap Kocatopçu, ayrıca 1963-1966 yılları arasında İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevini yapmış ve 1971 yılında kurulan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin ilk Yüksek İstişare Konseyi Başkanlık divanında görev almış ve yine bu kuruluşun 1985-1986 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığını görevini yürütmüştür. Kocatopçu bugüne kadar derneğin başkanlık görevini yürüten ilk ve tek profesyonel yönetici üyesidir.

21 Eylül 1980 ve 13 Aralık 1981 tarihleri arasında Şahap Kocatopçu 44. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak yeniden görev almış, ancak bu görevinden de istifa ederek ayrılmıştır.

Şahap Kocatopçu 1962-1998 yılları arasında Türk Höchst A.Ş. inde fahri olarak Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış ve ayrıca bazı sanayi şirketlerinin yönetim kurullarında görev alarak, yönetim alanında kazandığı deneyim ve birikimlerini paylaşmayı Türk sanayinin gelişmesi için görev addetmiştir. Türk-Fransız Ticaret Odasının kuruluşuna katkıda bulunmuş ve 1988’den 1994 yılına kadar odanın başkanlığı görevini üstlenmiştir.

1967 yılında Türk Eğitim Vakfı’nın kurucuları arasından yer alan ve halen mütevelli heyeti üyesi olan Şahap Kocatopçu, 1967-2004 yılları arasında aralıklarla vakfın yönetim kurulu üyesi olarak da çalışmıştır. Aynı zamanda 1985 yılında kuruluşunda yer aldığı Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın 1997 yılından beri Duayen Başkanı’dır. Kocatopçu, 1982-2003 yılları arasında Yıldız Sarayı Vakfının Başkan Yardımcılığı görevini de yürütmüştür.

Şahap Kocatopçu, evli ve iki çocuk babasıydı.

Şahap Kocatopçu için yapılan aramalar

Şahap Kocatopçu, Şahap Kocatopçu biyografi, Şahap Kocatopçu hayatı, Şahap Kocatopçu özgeçmişi, Şahap Kocatopçu hakkında, Şahap Kocatopçu doğum yeri, Şahap Kocatopçu fotoğraf, Şahap Kocatopçu video, Şahap Kocatopçu resim, Şahap Kocatopçu kimdir?, Şahap Kocatopçu kaç yaşında?, Şahap Kocatopçu kaç yaşında öldü? Şahap Kocatopçu nereli, Şahap Kocatopçu memleketi Şahap Kocatopçu ne zaman ve neden öldü? Şahap Kocatopçu Ölüm nedeni?

Twitter'de ara: Şahap Kocatopçu
Google'de ara: Şahap Kocatopçu