Osman Nuri Paşa (1832, Tokat – 5 Nisan 1900, İstanbul), Osmanlı Ordusu’nda askerlik görevi boyunca birçok savaşta başarılı sonuçlar almış, Plevne Muharebeleri’ndeki üstün savunmasının ardından Sultan II. Abdülhamid tarafından “Gazi” unvanına layık görülmüş, o günden bugüne Gazi Osman Paşa olarak da anılan Türk askerdir.
Yağcıoğulları ailesinin bir bireyi olarak 1832’de Tokat’ta doğan Osman Paşa’nın babası Mehmet Efendi, annesi ise Şakire Hatun’dur.[2] Beşiktaş’taki Askerî Rüştiyede ve 1845-1849 yılları arasında Kuleli Askerî İdâdîsinde okudu. Kara Harp Okulunu yirmi yaşında ikincilikle bitirdi[3] ve Harp Akademisine girdi. Kırım Savaşı’nın çıkması üzerine Tuna cephesine gönderildi. Burada dört yıl kalarak teğmen rütbesine, savaşın sonunda ise yüzbaşı rütbesine terfi etti.
Ölümü
Gazi Osman Paşa’nın Fatih Camii haziresindeki mezarı
5 Nisan 1900 tarihinde 68 yaşında öldü. Türbesi, onu çok seven ve saygı duyan Padişah II. Abdülhamid tarafından yaptırıldı. Bugünkü istirahatgahı olan Fatih Camii avlusuna gömüldü.
Gazi Osman Paşa için yapılan aramalar
Gazi Osman Paşa, Gazi Osman Paşa biyografi, Gazi Osman Paşa hayatı, Gazi Osman Paşa özgeçmişi, Gazi Osman Paşa hakkında, Gazi Osman Paşa doğum yeri, Gazi Osman Paşa fotoğraf, Gazi Osman Paşa video, Gazi Osman Paşa resim, Gazi Osman Paşa kimdir?, Gazi Osman Paşa kaç yaşında?, Gazi Osman Paşa kaç yaşında öldü? Gazi Osman Paşa nereli, Gazi Osman Paşa memleketi Gazi Osman Paşa ne zaman ve neden öldü? Gazi Osman Paşa Ölüm nedeni?
Twitter'de ara: Gazi Osman Paşa
Google'de ara: Gazi Osman Paşa